O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Dežer: Pripreme EU za pregovore sa Srbijom
22. Jul 2013. godine
BEOGRAD - Odlazeći šef msije EU u Beogradu Vensan Dežer izjavio je da Evropska unija već uveliko radi na pripremama za pregovore sa Srbijom i ponovio da Srbija što pre treba da izabere glavnog pregovarača. On od rekonstrukcije vlade očekuje da "ulije novu energiju" u vladin tim i da taj tim uz pomoć EU napravi snažnu reformsku agendu i sprovede sve što je n...
"Ne možemo početi sa skriningom u septembru ako Srbija nema glavnog pregovarača, " rekao je je Dežer u intervjuu za "Blic", napominjući da to nije lak posao.

"Nije jednostavno izabrati adekvatnog pregovarača jer je potrebno naći kompleksnu ličnost koja u sebi objedinjuje široko znanje o evropskim poslovima, sposobna je da se udubi u svako od 35 poglavlja o kojima se pregovara, a istovremeno ima autoritet kod ministara i uživa podršku lidera vladajuće koalicije", rekao je Džer.

To, kako je rekao "ne mora da bude nestranačka ličnost, ali treba da bude neko oko čijeg izbora će postojati konsenzus zbog toga što ima iskustvo, znanje, zbog toga što je ekspert i ima kapacitet da brani interese Srbije".

Povodom ocena da EU za Srbiju uvodi nova pravila igre time što u poglavlje 35 uvodi pitanje normalizacije odnosa sa Kosovom, Dežer kaže da "Kosovo nije nova tema."

" Veoma smo zadovoljni rezultatima dijaloga Beograda i Prištine i želimo da se normalizacija odnosa nastavi istim tempom. Zato su u poglavlje 35 ubačena sva pitanja vezana za to, uključujući implementaciju sporazuma i postizanje novih," rekao je ambasador.

Kada je reč o evropskim integracijama Srbije Dežer kaže da su tokom prethodne četiri godine učinjeni važni pomaci, ali da mnoge reforme nisu sprovedene onako kako se očekivalo, "na primer u oblasti borbe protiv korupcije ili u pravosuđu".

"Reforme u oblasti vladavine prava su presudne i treba ih sprovesti na pravi način kako bi sudstvo bilo nezavisno. Mislim da se tu stvari menjaju," rekao je on.

Takođe, dodao je Dežer, duboke reforme koje je trebalo sprovesti u ekonomiji još pre deset godina "prosto se ne događaju".

"Pogledajte kvalifikacije koje su pratile privatizaciju kompanija, javna preduzeća, reformu penzionog sistema i zdravstva. Mislim da je sada neophodno vratiti se na te reforme i preći na njihovu pravu implementaciju", smatra evropski zvaničnik.

Izvor: RTV
Foto: RTV/Beta (Miloš Miškov)
Zvanično je kraj
22. Mart 2023. godine
Arhiva vesti