O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Fajon za N1: Želimo fer izbore u Srbiji, nisam sigurna da je...
03. Oktobar 2019. godine
AUTOR: Nikola Radišić N1 /// Foto: Dumitru Doru/EPA
Vlast treba da učini više po pitanju pregovaračkih poglavlja 23 i 24, kao što je Evropska komisija konstatovala u poslednjem izveštaju, i to ćemo pratiti i dalje sa namerom da podržimo Srbiju, rekla je predsednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji Tanja Fajon u intervjuu za N1.

Na pitanje zašto Srbija kasni sa otvaranjem i zatvaranjem poglavlja, Fajon je rekla da će videti kakva je realna situacija nakon što dođe u Srbiju.

"Zatvaranje i otvaranje poglavlja je nešto što je važno. Možda dinamika nija baš takva kakvu bi hteli da vidimo. Nadam se da će do kraja Srbija otvarati još neka nova poglavlja, ali bitno je to što se radi u procesu reformi. Znamo da 23 i 24 su poglavlja koja su najteža. Borba protiv korupcije i protiv organizovanog kriminala itd. I očekujem da ćemo imati dobru saradnju", kazaja je Fajon i najavila daće krajem ovog meseca posetiti Beograd.

Osvrćući se na bojkot izbora u Srbiji koji je najavio veliki deo opozicije, Fajon je reklada uvek kada neko bojkotuje izbore, otvara se legitimno pitanje koliko su izbori pošteni i demokratski.

"Ja bih uvek podržala da imamo neku zdravu opoziciju, da se kandiduje na izborima, da se nađe neko rešenje. Znam da postoji neka medijacija koja će biti u Beogradu između političkih partija. Sve u pokušaju da, naravno, imamo izbore koji su pošteni, koji su legitimni, i da na kraju građani imaju neki normalan izbor. Sam bojkot često mi se čini da zatvara neka vrata u dijalogu. Nisam sigurna da je to najbolji put", poručila je.

Dodala je, međutim, da političke partije u Srbiji same moraju da odluče kakav put je za njih najbolji.

Govoreći o izbornim uslovima, posebno se osvrnula na slobodu medija, opisujući je kao temelj demokratije i ljudskih prava.

"Dakle, ja se nadam da će vlast učiniti sve da naprave i poboljšaju situaciju slobode medija. Ja sam vrlo kritična kad su u pitanju novinarstvo i mediji u Srbiji, ne samo u Srbiji, već u celom Zapadnom Balkanu. Ne samo sloboda medija, od celog procesa izbora zavisi koliko su pošteni, slobodni i legitimni", zaključila je Fajon u razgovoru za N1.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti