O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Amfilohije: Ne slažem se sa dodelom ordena Vučiću, ali ću po...
08. Oktobar 2019. godine
AUTOR: Beta /// Izvor: AFP/Andrej Isaković
Mitropolit crnogorski-primorski Amfilohije rekao je danas da se ne slaže sa odlukom Sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC) da orden Svetog Save dodeli predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i naglasio da se veliki broj arhijereja ne slaže sa tom odlukom, ali da će je ispoštovati.

Amfilohije je za Radio Goraždevac kazao da je crkva ne samo "srbijanska, već da je ona žiža sveukupnog srpskog naroda u svetu" i da prema tome "Sabor kao takav ne može da se partijski orijentiše".

"Što se mene lično tiče, a verujem i jedan dobar deo naših arhijereja nije time zadovoljan, nije bila ovo prilika za tako nešto. Ovde je prisutno bilo i ostalo ono što objedinjuje i sjedinjuje i Crkvu i narod. Gospodin Vučić je predsednik, naravno privremeni, kao i svi predsednici Srbije i to je za poštovanje za one koji su ga izabrali, ali on nije predsednik Srpskog naroda u svetu", kazao je Amfilohije prilikom posete Pećkoj Patrijaršiji povodom obeležavanje osam vekova autokefalnosti SPC.

Mitropolit je potvrdio da je jedan dobar deo arhiepiskopa zatražio da zaseda vanredni sabor Srpske pravoslavne crkve.

"Jedan dobar deo episkopa je predložio da u sklopu sa ovim osamstogodišnjim, bude i jedan jesenji sabor koji bi bio posvećen prosveti. E sada, od tada do danas ima još puno životnih tema, koje su upravo za sabor i jedan broj episkopa je upravo i predložio", rekao je Amfilohije za Radio Goraždevac.

Episkopi Srpske pravoslavne crkve služiće večeras bogosluženje u manastiru Visoki Dečani, a Sveta arhijerejska liturgija biće održana sutra u Pećkoj patrijaršiji.

Mitropolit Amfilohije opravdao je izostanak patrijarha srpskog Irineja njegovim godinama i njegovim zdravljem.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti