O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Van Rompej: Balkan pripada EU i ima mnogo toga da joj ponudi
15. Oktobar 2019. godine
AUTOR: FoNet /// Photo: AFP/Thierry Charlier /// Preuzeto sa rs.n1info.com
Počasni predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej izjavio je za "Politiku" da je za njega očigledna činjenica da Evropska unija (EU) i Srbija dele zajedničku sudbinu, što je ujedno i razlog zašto EU ostaje odlučno posvećena podsticanju Srbije na njenom evropskom putu.

"To je pitanje elementarne geografije, zajedničke istorije i kulture i EU to stalno iznova potvrđuje. Balkan pripada EU i ima mnogo toga da joj ponudi", rekao je Rompej.

On je istakao da se politika EU u oblasti proširenja ne ogleda samo u rečima, već i u iznosu od oko 200 miliona evra godišnje u finansijskoj i materijalnoj pomoći koju pruža u brojnim oblastima, kako bi Srbiji pomogla da se približi evropskoj porodici i podstakla njen razvojni potencijal. Rompej je naveo da je "EU daleko najveći donator Srbije i nikada ne bi uložila toliku energiju i sredstva bez čvrste vere u evropsku sudbinu ove zemlje".

"Da bi se to i ostvarilo, obe strane moraju ostati potpuno privržene tom procesu i njegovom cilju", istakao je Rompej. On je kazao da i dalje podržava proširenje EU na Balkan i naglasio da je Srbija ostvarila održiv napredak na svom putu ka članstvu u EU, što se ogleda i u stalnom otvaranju pregovatračkih poglavlja. Rompej je ocenio da u nekim poljima napredak nije bio onoliki koliko se očekivalo i precizirao da je vidljivo pogotovo u vladavini prava, gde je napredak do sada dao neujednačene rezultate.

"Dobra vest je da je ključ za ubrzavanje procesa pridruživanja Srbije u potpunosti u njenim rukama. Pravne tekovine EU, koje moraju biti usvojene pre članstva, dobro su poznate i treba ih sprovoditi, kako u zakonu, tako i u praksi", istakao je on.

Rompej se osvrnuo na poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava, reformu pravosuđa, demokratiju, slobodu medija, osnovne vrednosti, kao i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Poboljšanja u tim oblastima mogu znatno ubrzati čitav proces", istakao je on.

Rompej je naveo da datum pridruživanja zavisi od zemlje koja se pridružuje, jer se proces pridruživanja zasniva isključivo na zaslugama, i ocenio da je bolje udvostručiti napore u ispunjenje reformi nego spekulisati o mogućem datumu. Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, istakao je da se nada da će nova politička garnitura na Kosovu otvoriti nove mogućnosti za nastavak "brisleskog dijaloga", pod pokroviteljstvom EU.

"Da bi se to dogodilo, obe strane treba da budu voljne da doprinesu odgovarajućoj klimi za pregovore. Tek tada se može stvoriti prostor neophodan za iznalaženje rešenja koja će gotovo neizbežno biti kompromisna", kazao je Rompej.

Prema njegovim rečima, ishod bez apsolutnog "pobednika" ili "gubitnika" može biti sam po sebi veoma častan, znak prave, odgovorne i hrabre državničke veštine, u korist svih uključenih naroda.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti