O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Japan ima novog cara
22. Oktobar 2019. godine
Izvor: Tanjug /// Foto: Tanjug/Issei Kato/Pool Photo via AP
Tokio -- Japanski car Naruhito preuzeo je zvanično tron na ceremoniji održanoj u carskoj palati.

Ceremonija ustoličenja Naruhita kao 126. cara u najstarijoj naslednoj svetskoj monarhiji predstavlja vrhunac rituala predaje prestola pošto je njegov otac Akihito abdicirao u maju.

Kako prenosi AP, ceremonija služi da monarhija pridobije podršku javnosti i očuva japansku kulturnu baštinu.
To je, takođe, bila prilika i za diplomatske aktivnosti, jer je oko 2.000 gostiju, ukljucujuci i strane državnike, bilo pozvano na ustoličenje novog japanskog cara.

Među najuglednijim gostima bio je britanski princ Čarls, a od regionalnih žvaničnika prisustvovali su južnokorejski premijer Li Nak-jon i liderka Hongkonga Keri Lam.

Srbiju je na ceremoniji krunisanja cara Naruhita predstavljala premijerka Ana Brnabić, koja se prethodno srela sa japanskim kolegom Šinzom Abeom.

Car Naruhito i njegova supruga Masako, nekadašnji diplomata školovana na Harvardu, posetili su tri svetilišta u palati kako bi se poklonili šintoističkim bogovima.

U čast krunisanja cara, japanska vlada je proglasila aboliciju za oko 550.000 ljudi koji su osudjeni za manja krivična i prekršajna dela, kao što su saobraćajni prekršaji, prenosi AP.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti