O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Danas sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu
31. Oktobar 2019. godine
IZVOR: TANJUG /// Foto: EPA-EFE/Peter Folley /// Preneto sa B92.net
Njujork -- Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu biće održana danas u Njujorku.

Na sednici, koja će prema programu SB za oktobar biti održana u popodnevnim satima po američkom vremenu, biće razmatran Izveštaj generalnog sekretara UN-a o radu UNMIK-a za period od 16. maja 2019. do 15. septembra ove godine.

Zapadne članice SB su ranije zahtevale da se ovi sastanci prorede ili, čak, ukinu, iako Rezolucija 1244 predviđa redovno izveštavanje SB o situaciji na KiM, na svaka tri meseca.

Inače, šef svetske organizacije Antonio Guteres naveo je, u najnovijem izveštaju o stanju na Kosovu, da je duga pauza u zvaničnim razgovorima između Beograda i Prištine, pod okriljem EU, zaustavila napredak ka normalizaciji odnosa i da predstavlja rizik po stabilnost na terenu.

On je pozdravio poziv SAD, Francuske, Italije, Nemačke i Velike Britanije upućen stranama u dijalogu, navodeći da je ovih pet zemalja od Prištine zatražilo da ukinu taksu od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije i BiH i pozvale Beograd da odustane od "kampanje povlačenja priznanja".

Istovremeno, Gutereš je istakao važnost nastavka dijaloga čim bude formirana nova kosovska vlada, navodeći da stalne tenzije izmedju Beograda i Prištine nastavljaju da podrivaju šanse za nastavak razgovora i izazivaju zabrinutost oko načina na koji bi se te tenzije mogle odraziti na stanje na terenu.

On je naveo i da još nije okončana interna istraga o okolnostima koje su krajem maja dovele do hapšenja i prebijanja dvojice službenika misije UN u maju na Kosovu.

Ruskog diplomatu Mihaila Krasnoščekova je kosovska policija koju je administracija u Prištini poslala na sever KiM, uhapsila i pretukla, uprkos diplomatskom imunitetu i kasnije ga proglasila "personom non grata".

Gutereš je takav potez prištinskih vlasti nazvao "neprihvatljivim", navodeći da interna istraga o ovom slučaju nije okončana.

Srbiju na toj sednici predsatvlja ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji će u svom izlaganju dati osvrt na Izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a u tom periodu, odnosno, izneće ocenu Beograda o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i delovanju UNMIK-a, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Preneću stavove predsednika Aleksandra Vučića da mi želimo kompromis, nastavak dijaloga, ali da očigledno da sa druge strane i dalje žele da nametnu svoj stav o priznanju nezavisnosti Kosova, što je za Srbiju apsolutno neprihvatljivo. Mi želimo kompromis i učestvovaćemo u nastvaku dijloga ako se stvore uslovi za to, ako se ukinu takse", poručio je Dačić.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti