O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Majkrosoft je isprobao četvorodnevnu radnu nedelju i nikada ...
05. Novembar 2019. godine
AUTOR:CNN /// Foto: Epa, RITCHIE B. TONGO
IT gigant Majkrosoft (Microsoft) testirao je četvorodnevnu radnu nedelju u Japanu, tako što je svaki petak tokom avgusta u toj kompaniji bio neradni dan. Rezultati eksperimenta su obećavajući - zaposleni su provodili znatno manje vremena na poslu, a produktivnost je za to vreme uvećana za čak 40 odsto u odnosu na avgust prošle godine, navodi se u saopštneju Majkrosofta čije delove prenosi CNN.

Pored skraćenja radnog vremena, menadžment je preporučio da sastanci ne traju duže od 30 minuta, ali i da se, kad god je to moguće, umesto "sastančenja" koristi Majkrosoftova aplikacija za razmenu poruka, navodi CNN.

Skraćenjem radne nedelje, kompanija je uspela da ostvari i dodatne uštede, npr. manjim utroškom električne energije.

CNN podseća da se Japan suočava sa negativnim posledicama kulture "radoholičarstva". Čak je skovana i nova reč "karoshi" koja označava smrt od previše rada, usled bolesti uzrokovane stesom ili duboke depresije.

I druge kompanije, osim Majkrosofta, suprostavljaju se ovoj negativnoj pojavi. Sve više firmi zaposlenima nudi fleksibilno radno vreme, dok je Vlada Japana pokrenula kampanju "Premijum petak" kako bi ohrabrila radnike da poslednjeg petka u mesecu ranije odu s posla, navodi CNN.

Majkrosoft je najavio da će krajem godine sprovesti još jedan sličan eksperiment u Japanu, kao i da će pozvati druge kompanije da se priključe inicijativi.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti