O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
EU o „scenariju“ za pregovore o članstvu Srbije
23. Jul 2013. godine
Evropska komisija državama članicama danas predstavlja (23.7.) nacrt pregovaračkog okvira sa Srbijom. Ekperti za proširenje, ministri zemalja članica usvojiće smernice za pregovore do kraja ove godine.
Kako je za DW potvrđeno u kancelariji komesara za proširenje EU, Štefana Filea, nacrt ovog dokumenta, koji predstavlja principe i obaveze i Srbije i EU u predstojećim pregovorima o članstvu, već je dostavljen državama članicama, a „zvanično“ će biti predstavljen danas i radnom telu Saveta EU zaduženom za zemlje u procesu proširenja. Unutar EU time počinje razmatranje „ključnih principa“ koji će, kada se usvoji konačan tekst pregovaračkog okvira, predstavljati smernice, odnosno svojevrstan „scenario“ za pregovore o članstvu Srbije u EU.
Pregovarački okvir najkasnije u decembru

U Evropskoj komisiji očekuju da bi radno telo Saveta trebalo da razmotri nacrt ovog teksta, kako bi se od septembra mogao naći prvo pred ambasadorima zemalja članica pri EU, a zatim, možda već u oktobru, biti i usvojen na zasedanju Saveta ministara. Nacrt pregovaračkog okvira mora jednoglasno da usvoji svih 28 zemalja članica, a očekuje se da ga lideri zemalja EU potvrdite na samitu u decembru ove godine.

To bi dalo „zeleno svetlo“ za održavanje prve Međuvladine konferencije EU Srbija, kako je i predviđeno „najkasnije do kraja januara 2014. godine“. Srbija bi tada i zvanično ušla u pregovore o članstvu, a očekuje se da će poglavlja iz oblasti vladavine prava (poglavlja 23. i 24.) i normalizacija odnosa sa Kosovom (poglavlje 35.) biti prva otvorena.
Sporazum o stabilizaciji i proširenju na snazi 1.9.

Istovremeno sa procedurom usvajanja pregovaračkog okvira u Briselu, očekuje se da će se od septembra krenuti i u proces analize usklađenosti srpskog zakonodavstva sa evropskim pravnim tekovinama, tzv „skrining“. Može se očekivati i stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i proširenju između Srbije i EU (SSP). Litvanija je kao poslednja među državama članicama EU ratifikovala ovaj dokument krajem juna.

Prema pravilima EU, SSP ne stupa automatski na snagu nakon što ga ratifikuju sve članice EU, već prvog dana drugog meseca, kada ga potvrdi Savet ministara EU. Osim članica EU Sporazum o stabilizaciji i proširenju prethodno su ratifikovali i Srbija i Evropski parlament.

DW.DE

Srbija – zemlja iz koje mladi žele da odu
Šta znači ulazak Hrvatske u EU za vojvođanske Hrvate? Jedni očekuju da će se Zagreb sada više založiti za rešavanje njihovih problema, a drugi da će im to olakšati odlazak na Zapad.


Autor: Marina Maksimović, Brisel
Redakcija: Jakov Leon
Izvor: DW
Foto: DW
Arhiva vesti