O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Najveći broj inficiranih registruje se u Beogradu: U nedelju...
28. Novembar 2019. godine
IZVOR: B92, TANJUG /// Ilustracija/Foto: Krisdog/Depositphotos /// Preneto sa https://www.b92.net/
Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS ove godine se održava pod sloganom "Društvo doprinosi napretku", a zainteresovani građani mogu besplatno da se savetuju i testiraju na HIV u nedelju 1. decembra, u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd.

Testiranje je predviđeno u periodu od 9 do 14 sati, saopštio je Gradski zavod za javno zdravlje, koji ističe značaj testiranja HIV statusa. Kako navode, osnovni preduslov za da dug i kvalitetan život sa HIV-om je da se infekcija otkrije na vreme i što pre započne lečenje.

Terapija HIV infekcije u Srbiji je savremena, besplatna i dostupna svim pacijentima. Podaci registra za HIV/AIDS Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd pokazuju da se svake godine najveći broj inficiranih osoba registruje u Beogradu.

Takođe, znatan procenat inficiranih osoba sazna za infekciju u odmakloj fazi, što kao posledicu ima veći rizik za obolevanje od AIDS-a i umiranje. Procenjuje se da oko 1.000 osoba u Srbiji još uvek ne zna da je inficirano. Cilj UNAIDS-a za 2020. godinu glasi "90-90-90" - dijagnostikovati HIV kod 90 odsto procenjenog broja osoba koje žive sa HIV-om, obezbediti lečenje za 90 odsto pacijenata sa HIV infekcijom i postići nedetektibilnu virusnu aktivnost kod 90 odsto lečenih.

Ako rizik nije mogao da se spreči, od izuzetnog značaja je što pre proveriti svoj HIV status, navodi Gradski zavod za javno zdravlje i ističe značaj testiranja na HIV, koje uvek treba da bude praćeno savetovanjem.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti