O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
"Srbija i Rusija će zajedno da proizvode oružje"
05. Decembar 2019. godine
IZVOR: SPUTNIK
Moskva -- Postoji plan da Srbija i Rusija zajedno proizvode oružje, kao i složenije borbene sisteme, rekao je za Sputnjik ambasador Srbije u Rusiji, Miroslav Lazanski.

Lazanski ovo rekao nakon susreta Aleksandra Vučića i Vladimira Putina u Sočiju. On je naveo da plan postoji, ali da ruski predsednik nije konkretno otkrio o čemu je reč.

"Predsednik Putin nije ništa precizirao, ali mogli bismo da radimo, verovatno, neke oklopne transportere, borbena vozila pešadije, točkaše. Mogli bismo da sarađujemo na izradi kompletnog vozila ili pojedinih agregata, nekih delova tih vozila. Tu bi se moglo naći prostora za komplementarnost. Mislim da se radi i o teškim kamionima, koji bi bili istovremeno i za vojne i za civilne svrhe. To je nešto što je predsednik Putin pomenuo. Mi kamione 'Kamaz' uvozimo iz Rusije kao vozila koja na sebi nose samohodnu haubicu 'Noru 52B'. Treba da vidimo da li tu ima prostora da se radi, a mislim da ima", rekao je Lazanski za Sputnjik.

Ambasador je dodao i da postoji plan zajedničke proizvodnje nekih složenijih borbenih sistema.

"Predsednik Putin je naglasio da nije samo Rusija izvoznik oružja u Srbiju, već da i Rusija iz Srbije uvozi artiljerijsku municiju, kalibra 155 milimetara, zato što ona u svom standardnom kalibru ima kalibar 152. To je bio kalibar ruske, sovjetske armije i Varšavskog pakta. Dakle, Rusi nisu pravili 155, a mi ga pravimo, i sad je, verovatno, njima taj kalibar potreban i oni ga kupuju od Srbije", rekao je Lazanski.

Kratka, ali efikasna poseta

Sumirajući rezultate posete predsednika Vučića Rusiji, Lazanski je ocenio da je "poseta bila kratka, ali efikasna".

"Napravljena je jedna retrospektiva i na ekonomskom planu, na primer, za šta su Rusi zainteresovani, gde smo mi u tome i tako dalje. Mislim da je sve prošlo zaista uspešno. To je ocena i ruskih analitičara. Sinoć je na ruskim televizijama u prvim udarnim minutima bila ta poseta, čak i pre ovog samita NATO-a u Londonu, tako da smo izuzetno ponosni na sve ovo što se dešavalo danas u Sočiju", rekao je ambasador.

Lazanski je istakao da je široka paleta mogućnosti povećanja ekonomske razmene, koja trenutno iznosi oko dve i po milijarde evra na godišnjem nivou, a da je planirano da se ona poveća i bude oko tri i po milijarde, a možda i četiri.

"Ima prostora za saradnju. Spomenuta je i mogućnost prodaje ruskih tramvaja nama, ali tu nismo ništa precizirali i predstoje razgovori na tu temu. Takođe, govorilo se i o proizvodnji izotopa u novom nuklearnom centru, gde bi nam Rusi dali svu tehnologiju. To su izotopi za medicinske svrhe, koji bi posle mogli da se prodaju i trećim zemljama".

Ambasador je podsetio da Srbija i Rusija pregovaraju o obnovi flote srpskog nacionalnog avio-prevoznika "Er Srbije" kupovinom ruskih civilnih aviona.

"MS-21 je novi superdžet, a videćemo po kojim uslovima. Tehnički, to je odličan i moderan avion. Doduše, on nije kompletno ruski, ima i dosta zapadne elektronike. Mislim da su motori zapadni. Ukoliko on kao avion za srednji saobraćaj bude odgovarao našim tehničko-tehnološkim zahtevima i po ceni, zašto da ne. Vodimo pragmatičnu politiku kao država. Kupujemo sa svih mogućih strana tehniku i tehnologiju, civilnu i vojnu, gledajući pre svega jednu jednačinu, a ta jednačina se zove 'cena—efikasnost' i pri tome ne robujemo nikakvoj politici niti ideologiji. Ipak, budimo pošteni i realni — kada kupujete oružje, to nije samo obična kupovina, to je i političko pitanje, ali nama Rusi nikad ničim nisu uslovljavali prodaju oružja, dok kod Amerikanaca imate uslovljavanje sa različitih strana. Mi moramo da budemo svesni onoga što se u našoj javnosti baš i ne zna previše, da je Srbija još uvek pod tzv. finim tehnološko-tehničkim sankcijama NATO-a za neke borbene proizvode i neke borbene sisteme", naveo je Lazanski.

"Braćo Srbi, imaćete uvek gas"

"Gasnu temu bih sublimirao u jednoj rečenici, predsednik Putin je rekao: 'Braćo Srbi, ne morate da brinete, imaćete uvek gas'. Kojim putem i kako će gas biti isporučivan, to je tehničko pitanje, da li preko trećih zemalja ili Ukrajine, da li će taj ukrajinski pravac ostati i dalje aktuelan. Predsednik Vučić je rekao: 'Mi smo ispunili naš deo dogovora, gasovod kroz Srbiju je postavljen, ali Bugari kasne'. To je čak i predsednik Putin potencirao, Srbija je svoje izvršila, a Bugarska opet kasni. Ali, to više nije pitanje tehnike, nego politike", rekao je Lazanski.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti