O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
"Anti - Handke ludilo": Kako smo došli do Kristijan Amanpur
10. Decembar 2019. godine
IZVOR: TANJUG /// FOTO: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ
Stokholm -- Dan pred dodelu Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu ponovo se oglasili kritičari. U Stokholmu je za danas u 18 h najavljen protest.

Handkea, podsetimio, optužuju da je podržavao Slobodana Miloševića i njegovu politiku

Na protestima koji će oko 18 sati biti održani u centru Stokholma učestvovaće i majke Srebrenice i Žepe, zatim predstavnici udruženja žrtava genocida.

Nekoliko zemalja, među kojima su i Albanija, BiH i Hrvatska saopštile su da njihovi predstavnici neće prisustvovati svečanoj dodeli nagrade.

Takođe, u ponedeljak je u glavnom gradu Švedske organizovan panel, na kojem je Handke poslužio da se ponovo govori o masakru nad Bošnjacima u Srebrenici.

Kako prenosi TV N1 BiH, tako se novinarka američkog Si-En-Ena Kristijan Amanpur, poznata po antisrpskoj retorici tokom izveštavanja iz rata u BiH, na Tviteru oglasila porukom: "Bila sam tamo, svi znamo ko je kriv".

I bivša američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Samanta Pauer, koja je, takođe, za američke medije izveštavala tokom rata u BiH, napisala je na Tviteru uoči sutrasnje dodele nagrada: "14. jula 1995. sam poslala pricu iz Sarajeva za "Boston gloub" o prvim izveštajima o masakru u Srebrenici. Odmah posle toga svet će spoznati pun obim genocida koji su pocinili vojnici bosanskih Srba, koji su ubili 8.000 muškaraca i dečaka islamske veroispovesti. Nepobitna činjenica", tvrdi Pauereva.

A šta na sve to kaže Handke?
S druge strane, dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost kaže da nije očekivao kampanju koja se vodi protiv njega i da je imao ideju da pokuša da pomiri stavove.

"Volio bih da sretnem jednu majku sa jedne i jednu sa druge strane. Jednu majku iz Kravice, gde je bio početak svih masakara, i jednu majku iz okoline Srebrenice. To je bila moja ideja, ali mislim da je bila pomalo naivna. Mislim da u ovom trenutku tu ideju ne mogu da realizujem", rekao je u ponedeljak Handke za RTRS.

Odgovarajući na pitanje da li je nagrada zakasnila dve decenije, kako tvrde njegove kolege i poznanici, on je ocenio da je Nobel došao u pravo vreme. "Ne znam zašto, ali osećam da je sada dobar trenutak za to", rekao je Handke.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti