O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Amfilohije: Dijalog samo ako crnogorska vlada prihvati amand...
23. Januar 2020. godine
AUTOR: Beta /// Foto: AFP/Andrej Isaković
Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije izjavio je, povodom najave premijera Duška Markovića da će im uputiti poziv za razgovore o Zakonu o slobodi veroispovesti, da "ako je poziv na dijalog samo u vezi onog bezakonja, onda je bolje da se tu ne započinje nikakav razgovor".

On je, u izjavi za Dan, poručio da je Crkva spremna za razgovor ako je vlast, na prvom mestu, spremna da prihvati amandmane koje je Mitropolija podnela na sporni Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica.

Marković je u sredu najavio da će se do kraja nedelje zvanično obratiti mitropolitu Amfilohiju za nastavak razgovora o onim pitanjima koja se ne razumeju ili o strahovima koji postoji, te da je država tu da garantuje da nema razloga za strahove i zablude.

"Blagodarimo predsedniku Vlade na njegovom interesovanju za donošenje normalnog zakona o Crkvi i verskim zajednicama u Crnoj Gori. Blagodarimo i na tom njegovom obećanju da će uputiti zvaničan poziv. Medjutim, skrećemo pažnju ako pod tim pozivom on podrazumeva onakve razgovore kakvi su dosad nekoliko puta vodjeni, gde se mi obavezujemo da prihvatimo to bezakonje, i da o njemu razgovaramo, onda tu bolje da se ne započinje nikakav razgovor", kazao je za Dan Amfilohije.

Poručio je da Crkva očekuje istinski, pravi dijalog, koji je u saglasnosti sa Venecijanskom komisijom i sa evropskim zakonima jasan dijalog kako bi se, kako je rekao, doneo zakon koji je saglasan vekovnom predanju Crne Gore i savremenim evropskim zakonima.

"Ako je to samo poziv da razgovaramo o ovom bezakonju, onda nema potrebe. Oni su nama to nametali već nekoliko puta. Potpredsednik Vlade Zoran Pažin nam je nametao razgovor o tom bezakonju. Nije bilo govora o tome. Pokušali smo da im to obrazložimo prilikom susreta sa njima, pre Skupštine, oni su ostali pri tome, nisu prihvatili minimum onoga što smo mi tražili preko onih amandmana”, ističe Amfilohije.

Ako predsednik Vlade smatra da taj razgovor treba da bude o istinskom dogovoru i prihvatanju od strane države, na prvom mestu, tih amandmana, Amfilohije kaže da će onda mirne duše sa njim razgovarati o tome.

"Jer mi smo za zakon, ovo je Crkva koja je na zakonu utemeljena i zakonom vekovima vlada", poručio je Amfilohije.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti