O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Selaković: Imovina SPC u Crnoj Gori već oduzeta
19. Februar 2020. godine
AUTOR: Beta /// Foto: N1
Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković izjavio je da je imovina Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, koja je, kako se tvrdi, dovedena u pitanje spornim Zakonom o slobodi veroispovesti, već oduzeta i da predstavlja samo sredstvo za ostvarenje drugog cilja.

"Nesporno je da se tim zakonom zadire u teren svojinskih prava i to kroz tri prelazne i završne odredbe. Tim zakonom, imovina SPC je već oduzeta jer se članovi usvojenog zakona završavaju na 'državna je svojina', a ne 'biće (državna svojina)' ili 'utvrdiće se'", kazao je Selaković u emisiji Radio-Televizije Srbije "Upitnik".

Upitao je kako je moguće da Crna Gora imovinu SPC oduzima nakon 100 godine neometanog korišćenja, a da u obzir ne uzima sticanje prava svojine održajem.

"Politički projekat je prošle jeseni obnarodovan kada je predsednik Crne Gore Milo Đukanović kao prioritetni cilj izneo formiranje pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koja ne bi bila SPC. Nikome se ne spori pravo na nacionalni i verski identitet, ali mi želimo da se Srbima ne osporava pravo na njihovu crkvu, nacionalnu pripadnost i zastupljenost u institucijama Crne Gore", rekao je Selaković.

Poslanik iz kluba Nova Srbija - Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović kazao je da je pogrešno što se govori samo o Srbima, koji čine 28 odsto stanovinštva Crne Gore, i naveo da su tamošnji protesti širi od toga.

"Ovde je reč o SPC, nju poštuje većina stanovnika Crne Gore, bez obzira kako se izjašnjavaju. To je ono što je iznenadilo i zateklo Đukanovića i njegove navijače", rekao je on.

Vukadinović je kritikovao stav Beograda o zbivanjima u Crnoj Gori i rekao da je bilo pokušaja da se iz tih dogadjaja "izgura" Mitropolija crnogorsko-primorska koja je na čelu protesta i litija, a da se na njeno mesto ubace lokalni srpski političari koje podržava Srbija.

Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović, obrazlažući svoju odluku da potpiše "Apel 88", čiji potpisnici staju iza tvrdnje da Beograd pokušava da destabilizuje Crnu Goru, rekao je da je to učinio jer mu je stalo da Srbi u Crnoj Gori "ne podele sudbinu" Srba iz Hrvatske ili s Kosova.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti