O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Nastavlja se vrtoglavi pad: Cena nafte se vratila u 1990-te
22. April 2020. godine
IZVOR: SPUTNIK /// Foto: Epa, ALI HAIDER /// Preuzeto sa b92.net
Cene nafte u svetu u padu su za 3-12 odsto.

Cena nafte tipa "Brent" pala je na minimum od 11. decembra 1999. godine — na manje od 16 dolara po barelu, pokazuju podaci sa berzi.

Prema podacima od 6.34 po srednjoevropskom vremenu, cena junskih fjučersa severnomorske nafte tipa Brent pala je za 12 odsto — do 16,85 dolara po barelu, a nekoliko minuta ranije, njena cena iznosila je i 15,99 dolara po barelu, prenosi Sputnjik.

Junski fjučersi nafte tipa VTI danas su u padu za 3,54 odsto, do 11,19 dolara po barelu.

Podsetimo, u ponedeljak su majski fjučersi nafte VTI prvi put u istoriji imali negativne vrednosti — iznosili su i do minus 37 dolara po barelu.

Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak izjavio je da je kolaps cene majskog fjučersa nafte VTI na negativne vrednosti bio spekulativan, ali ne treba dramatizovati situaciju, jer se samo radi o tržištu papira, a ne stvarnoj vrednosti fizičke nafte.

Situacija na naftnom tržištu

Zbog pandemije virusa korona, od koga je obolelo više od 2,5 miliona ljudi širom sveta, većina zemalja uvela je karantin, zatvorila granice i ograničila kretanje svojih građana.

U vezi s tim, potražnja za naftom je pala, a u martu države-članice OPEК plus nisu uspele da produže sporazume o proizvodnji: Rusija je insistirala da postojeći uslovi ostanu na snazi, dok je Saudijska Arabija nameravala da dodatno smanji proizvodnju za milion i po barela dnevno.

Zbog toga su se cene nafte više nego prepolovile od početka godine i oborile rekorde od pre 18 godina.

Poslednjih nedelja kotacije su obnovljene uoči novog sastanka zemalja OPEК plus. Zemlje-članice ove organizacije su se na video-konferenciji 12. aprila složile da smanje proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno.

Međutim, kako navode analitičari Međunarodne agencije za energetiku, sporazum OPEК plus ne može da nadoknadi pad potražnje u svetu, ali bi mogao da dovede do početka smanjenja zaliha u drugoj polovini godine.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti