O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
"Isplata po 100 evra penzionerima od 15. maja, ostali da se ...
24. April 2020. godine
IZVOR: B92 /// Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC
Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je Srbija gledala da se bori za svako radno mesto i da pomogne malim preduzećima kojima je pomoć potrebna.

On je kazao da je Srbija u roku od 12 dana izašla sa merama podrške našoj privredi, i to sa 600,8 milijardi dinara, što je polovina našeg godišnjeg budžeta.

Prema njegovim rečima, država je zbog ekonomske snage mogla da preuzme teret krize.

"Ne bi bilo šanse za te mere da nismo sproveli i reforme, da imamo snagu da sa 5,1 milijarde evra podržimo našu ekonomiju da prebrodi ovu krizu", rekao je Mali.

On je poručio privrednicima da očekuje od njih da pomoć iskoriste.

"A onda ćemo zajedno, polako, kako se granice budu otvarale, kako se privreda bude kretala da vidimo da li negde možemo još da pomognemo", poručio je Mali.

Prema njegovim rečima, mere su zajednički donete, uz "jedinstvo i solidarnost" koje je potrebno sada izvući iz sebe.

"Mi se borimo na dva fronta, jedan nam je borba za ekonomiju, a drugi za živote", kazao je on i dodao da Srbija uspeva na oba fronta prevashodno zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Mali je rekao da se u SAD i drugim zemljama govori o tome da ekonomija što pre mora da se otvori, te da je potrebno, da atletskim rečnikom rečeno, "uđemo u pucanj".

"Da budemo spremni ovim merama i da u pucanj krenemo i što pre krenemo da trčimo", ocenio je on

Kako je naveo, već strane firme iz Francske i Nemačke zovu da pitaju kada će privreda početi sa radom u Srbiji zbog firmi koje ovde rade za njih.

Mali je kazao da je mera pomoći građanima dobra, jer će se svakako vratiti u privredu Srbije.

"Mi ćemo sutra na sednici Vlade usvojiti rebalans budžeta koji će uključiti sve ove ekonomske mere i već prve nedelje maja kreće isplata minimalaca. Takođe usvajamo uredbu o 100 evra svakom građaninu Srbije. Automatski svim penzionerima, 1,7 miliona i svima koji primaju socijalnu pomoć ćemo automatski uplatiti po 100 evra. Počinjemo od 15. maja, a onda ćemo preostalim punoletnim građanima dati mogućnost da se prijave da li žele 100 evra", rekao je on.

Ministar je dodao da će se to potvrđivati telefonom, jer je prethodnih dana čuo da mnogi ne žele tu pomoć.

On je napomenuo da je Srbija jedina zemlja koja je besplatno vratila svoje građane kad je počela epidemija, što je koštalo na desetine miliona evra i da je delimično zbog toga uništena Er Srbija.

"Nemojte ponovo da neko mora da vas pokupi, jer neće biti besplatno. Već sutra u rebalansu budžeta izdvajamo 2 miljarde dinara za 400.000 novih vaučera građanima Srbije od 5.000 dinara da leto provedu u Srbiji", rekao je on.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti