O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Banke vraćaju novac od preuveličanih marži
24. Jul 2013. godine
Beograd - Sve banke koje su građanima odobravale kredite indeksirane u švajcarskim francima počele su da šalju obaveštenja klijentima o tome da od 1. avgusta mogu da potpišu aneks ugovora kojim će im banka omogućiti da u naredne tri godine rate otplaćuju po kursu franka koji je važio u vreme kada su uzeli zajam, uvećanom za do osam odsto.
Banke bi trebalo da do 1. avgusta počnu da klijentima vraćaju i novac koji su im protivzakonito uzele, samoinicijativno podižući kamate, odnosno svoje marže, uglavnom se pravdajući svojom poslovnom politikom i izmenjenim uslovima na tržištu.

Oba ustupka banke čine pod pritiskom Narodne banke Srbije, koja je donela dve preporuke, kojima se banke upućuju da postupe na ovaj način. Iako preporuke nisu formalno obavezujuće, one u praksi imaju karakter naredbe, jer banke ne žele da rizikuju da NBS donese obavezujuće uputstvo kojim bi ih administrativno prisilila da postupe kako ona želi, već pristajanjem na preporuku zadržavaju privid dobrovoljnosti, kao i mogućnost da utiču na same uslove preporuka o kojima je NBS prethodno vodila razgovore sa bankama.

U bankama za Danas kažu da će prihvatiti predlog centralne banke u vezi primene kursa franka iz vremena kada su krediti uzimani, dok o drugoj preporuci, koja se tiče vraćanja novca koji su banke nelegalno naplatile od klijenata povećavajući marže, odluke još nisu donete. Prema preporuci NBS banke bi trebalo da ovaj „višak“ naplaćenih sredstava uračunaju građanima u prevremenu otplatu kredita. Iako banke nisu voljne da se o ovome izjašnjavaju, nezvanično priznaju da nemaju drugog izbora nego da pristanu na preporuku centralne banke. Većina banaka kojima je Danas zatražio komentar nije želela da odgovara na pitanja o ovoj temi, pri čemu je naročito primetno odsustvo bilo kakvih komentara u grčkim bankama, koje su ponajviše odgovorne za neopravdano podizanje kamata.

S druge strane, u Unikredit banci kažu da će, kao što su to uvek činili, prihvatiti preporuku NBS i svojim klijentima ponuditi mogućnost da stambene kredite indeksirane u švajcarskim francima otplaćuju po povoljnijim uslovima.

„Banka će obezbediti da u periodu od najmanje tri godine, odnosno do kraja perioda otplate kredita, ako je isti kraći od tri godine, klijenti plaćaju niže mesečne rate. Rate će se obračunavati po kursu koji odgovara međuvalutnom odnosu između evra i švajcarskog franka na dan odobravanja kredita, umanjenom za do osam posto“, kažu u ovoj banci, dodajući da su klijentima već poslali pisma o ovim olakšicama koje stupaju na snagu početkom avgusta.

Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke, kaže za Danas da ta banka nije odobravala kredite u francima, „iako su oni u jednom trenutku činili čak oko 60 odsto tržišta stambenih kredita“. Međutim, ova banaka je nedavno potpisala ugovor o preuzimanju dela klijenata KBC banke, koja se povlači iz Srbije i koja se zajedno sa Pireus bankom našla u centru afere oko samoinicijativnog podizanja marži.

- Potpisivanjem Ugovora sa KBC bankom, Sosijete ženeral banka će preuzeti i kredite indeksirane u francima. Ali, preuzimanje kredita će biti obavljeno u tranzicionom periodu koji će trajati nekoliko narednih meseci, što znači da Sosijete ženeral u svom portfelju još nema takve kredite. S obzirom na to da je Upravni odbor Udruženja banaka Srbije jednoglasno prihvatio preporuku NBS o rešavanju problema otplate stambenih kredita koje su građani uzeli u švajcarskim francima, mogu da kažem da će se Sosijete ženeral banka pridržavati preporuke UBS-a - dodao je Rebić.

I u Erste banci imaju sličan odgovor. Njihovi klijenti će ove nedelje dobiti pisma u kojima se pozivaju da nakon 1. avgusta dođu u banku kako bi im „kreditni savetnici pripremili konkretnu računicu i ponudu, o kojoj će moći da se izjasne do kraja godine“. U ovoj banci kažu da će primena preporuka NBS u finansijskom smislu imati određene negativne efekte po banku, „ali pošto imamo relativno malo tih kredita (nekoliko stotina), ti efekti će biti ograničeni“.

Na zajedničkog konferenciji održanoj juče sa centralnom bankom, Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka, potvrdio je da nijedna od 31 banke u Srbiji nije bila protiv primene preporuka NBS-a. On je rekao da će klijenti koji imaju kredite u „švajcarcima“ od početka avgusta u svojim bankama moći da dobiju sve podatke o efektima koje će ove olakšice imati na njih i podsetio da će građani imati rok do kraja godine da odluče da li pristaju na ovakve izmene ugovora. Dugalić je pozvao klijente da prihvate dogovor sa bankom i rekao da im ne preporučuje da tuže banke, „jer će izgubiti i novac i vreme“.

Veći broj klijenata koje su banke oštetile podizanjem marži podneo je tužbe i do sada su sve presude bile u njihovu korist, zbog čega je NBS i donela preporuku bankama da same klijentima vrate uzeti novac, jer je očigledno da bi na sudu izgubile spor.

Prema Dugalićevim rečima, banke će sada same odlučiti da li će građanima novac vratiti iz tekućeg kapitala, iz dobiti ili će klijentima smanjiti ukupna dugovanja.

Predsednica Izvršnog odbora banke Inteza i predsednica UO UBS-a Draginja Đurić, dodala je da će i pored troškova, preporuka NBS pomoći bankama da smanje problem nenaplativih kredita.

„Tačno je da ćemo gubiti nešto kapitala, ali nam je važno da ne raste broj nenaplativih kredita“, rekla je Đurićeva.

NBS i UBS: Predlog DS-a neozbiljan i populistički

Beograd - NBS i UBS juče su ocenili da je predlog Demokratske stranke da se ograniči kamata na kredite, „neozbiljan i populistički“.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković smatra da je u pitanju neozbiljan predlog i da je rezultat „promene perspektive onih koji su do juče upravljali bankama, a danas su u poziciji da dele sudbinu građana i da se pitaju šta su obezbeđenja kredita i kolike su kamate“. Veroljub Dugalić je ocenio da je predlog DS „populistički“ i da je „ta partija imala guvernera, ministra finansija i većinu u parlamentu pa to nije predlagala, pre dve godine, pre pet godina“, rekao je Dugalić. 

Autor: A. Milošević
Izvor: Danas/Beta
Foto: Danas
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti