O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Vučić: Vanredno stanje biće ukinuto na Đurđevdan
04. Maj 2020. godine
AUTOR: N1 Beograd /// AUTOR: Beta /// Foto: Tanjug / Zoran Žestić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će vanredno stanje biti ukinuto 6. maja, na Đurđevdan, te da od četvrtka, 7. maja, više nećemo imati policijski čas. Epidemiolog Predrag Kon istakao je da kada se i ukine vanredno stanje, i dalje ostaje proglašena epidemija, a samim tim i određene vanredne mere na snazi.

Vučić je, gostujući na TV Pink, rekao da će se odluka o ukidanju vanrednog stanja u sredu naći pred poslanicima Narodne skupšte, a u četvrtak stupiti na snagu.

"Idemo u Skupštinu na ukidanje vanrednog stanja, što bi trebalo da bude u sredu, na Đurđevdan. Ako bude objavljeno odmah u Službenom glasniku, u četvrtak bi trebalo da nemamo više policijski čas", rekao je Vučić.

Rekao je da bi sutra, predsednica Vlade Srbija Ana Brnabić i on, trebalo da dobiju obrazloženo mišljenje Ministarstva odbrane.

"Tako to ide po proceduri. Onda ide zaključak Vlade, i sa supotpisima Ane Brnabić i mojim, idemo u Skupštinu na ukidanje vanrednog stanja", rekao je Vučić.

On je izjavio da su ispunjeni uslovi za ukidanje vanrednog stanja koje su postavili epidemiolozi - da Srbija sedam dana zaredom ima broj pozitivnih na korona virus ispod pet odsto testiranih i da se smanjuje broj ljudi na respiratorima.

"Naravno da je ljudima teško palo, ne postoji niko normalamn kome je te lepo, to je bio jedini način da sačuvamo ljude, a mislim da smo u najvećem delu to uspeli", rekao je Vučić.

Vučić je zahvalio svim članovima Kriznog štaba i zaposlenima u medicinskim ustanovama, ali i u Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) koji su, kako je rekao, "prebrojali svaku masku koja je ušla u Srbiju".

On je takodje rekao da je Srbija bila "predodređena" po demografskim karakteristikama da doživi sudbinu Italije, ali da je to izbegnuto rigoroznim merama.

Predsednik Srbije izjavio je da je koronavirus kao i u svim zemljama izazvao ozbiljne ekonomske posledice i ponovio da će Srbija po privrednim rezultatima biti najbolja u Evropi.

Rekao je i da da ne želi da kasni u odnosu na druge zemlje sa ekonomskim oporavkom.

Kon: Vanredne mere ostaju
Epidemiolog Predrag Kon, koji je sa predsednikom gostovao u istoj emisiji, rekao je da kad se i ukine vanredno stanje, ostaje i dalje proglašena epidemija od posebnog značaja, kao i da ostaje proglašena pandemija od SZO koja podrazumeva i vanredne mere.

"Biće izbegavanje kontakata, zabrana javnog okupljanja, zabrana rada škola... to će ostati. Nama ostaje mogućnost da i dalje imamo vanredne mere", rekao je Kon.

Kon je pojasnio da se ukidanjem vanrednog stanja ukida policijski čas i angažman Vojske.

"A sve ostalo, sada vraćamo se na početak i nastavljamo gde smo stali nakon vanrednog stanja za koje mislim da je bilo korisno u zaštiti života starijih, i da je dalo rezultate o kojima će se tek pričati i analizirati", rekao je Kon.

On je naveo da je u stručnom Kriznom štabu bilo razlika o ublažavanju mera za Prvi maj.

Kazao je da su se "kliničari" u Kriznom štabu, predvođeni pulmologom Branimirom Nestorovićem, zalagali za blaže mere, a da je epidemiološki tim imao "čvrst stav" o rigoroznijim merama, što je usledilo kompromisom za prvomajske praznike.

On je dodao i da su bili zadovoljeni osnovni razlozi za ublažavanje mera i da je "stekao utisak da nije bilo uobičajenih okupljanja za (prvomajski) uranak".

Na navode da li je popuštanje mera ovog vikenda dokaz da je struka popustila pred politikom, Kon je rekao da među strukom nije bilo sukoba, već razmene mišljenja, a da je postignut "racionalni kompromis".

"Ovde nema ničeg od toga, jednostavno nemam šta tu da dodam. To nije istina i to je sve", izjavio je Kon.

On je naveo da epidemiolozi moraju da imaju dobru saradnju sa vlastima i da je takva saradnja preduslov za dobru odbranu zemlje i stanovništva, kao i da mu "nije bilo lako da izdrži tu vrstu kritike".

Vučić je na Pinku rekao i da bi fudbalska Super liga trebalo da bude nastavljena do kraja meseca.

"Takav je dogovor, da se do kraja meseca nastavi što je na otvorenom, dakle fudbalska liga. I košarka će uskoro, ovo što je u zatvorenom prostoru. Naravno, bez publike", rekao je Vučić.

Sportska takmičenja u Srbiji su suspendovana od početka marta zbog pandemije koronavirusa.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti