O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Burno u Crnoj Gori zbog hapšenja sveštenika, suzavac u Pljev...
14. Maj 2020. godine
AUTOR: Vijesti /// Foto: SAVO PRELEVIC / AFP
U Nikšiću i Pljevljima policija je ispalila suzavac na građane koji su na ulice izašli u znak revolta zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i više sveštenika SPC. Privedeno više osoba. Protesti održani i u nekoliko drugih crnogorskih gradova. Iz mitropolije su poručili da Crkva ne daje blagoslov za bilo kakva okupljanja, te da se ograđuju od svega sto se dešava po gradovima.

Kako prenose Vijesti, policija je bacila suzavac i upotrebila šok bombe tokom protestne šetnje u Nikšiću. Građani su gađali policiju kamenjem i skandirali "ustaše", a policija je privela veći broj građana. 

U neredima su povređena 22 policajca. 

Policija je privela desetine izgrednika i kod jedne grupe pronašla nož, bodež i sekiru u gradskom parku. Vijestima je u vrhu Uprave policije rečeno da su policajci mahom zadobili lakše telesne povrede, zbog čega su zatražili lekarsku pomoć u bolnici i Domu zdravlja.

Okupljeni su skandirali "Ne damo svetinje", "Pustite vladiku" i pevali "Ustala je Crna Gora svetinja se branit mora, Milo lopove".

I u Pljevljima se okupio veliki broj građana, koji su na ulice izašli u znak revolta zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i više sveštenika SPC.

Građani su bili okupljeni u glavnoj gradskoj ulici i skandirali "Ne damo svetinje". Policija je na okupljene građane, među kojima se, kako pišu Vijesti, nalazio i veliki broj dece, ispalila suzavac, a jedan deo građana odgovorio je kamenicama.

Na jednom od snimaka sa protesta, vidi se da više policajaca, sa opremom za razbijanje demonstracija udara pendrecima, rukama i nogama jednog mladića, navode "Vijesti".

Na drugom snimku se vidi ispaljivanje šok-bombi i suzavca, kao i mladić koji gađa policiju stolicom, koja nakon toga kreće ka njemu.  

Iz Uprave policije je saopšteno da je u Pljevljima došlo do incidenta u kojem su okupljeni građani napali policijske službenike i u njihovom pravcu bacali kamenice, staklene flaše i pirotehnička sredstva te tako ugrožavali živote službenika Uprave policije.

Saopšteno je da su četiri službenika Centra bezbednosti Pljevlja povređena, te da je brzom i efikasnom akcijom obezbeđen stabilan red i mir, kao i da je u toku privođenje odgovornih za incident.

Protestne šetnje održane i u Beranama, Andrijevici, Budvi, dok je u Podgorici bila organizovana protestna kolona automobila. 

Veliki broj građana Andrijevice ponovo je blokirao put Berane-Andrijevca, na mestu blokade koja je ranije razbijena.

Veliki broj građana Berana protestovalo je zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sveštenika SPC. Građani su se okupili u centru, odakle su se Ulicom Miloša Mališića uputili prema zgradi policije, gde su uzvikivali "Ne damo vladiku". Pred zgradom Centra bezbednosti bile su se pojačane policijske snage.

Police in Nikšic violently attacking people who gathered to support the arrested Serbian Orthodox Bishop Joanikije. Milo Djukanovic's police use tear gas & shock bombs, the people retaliate with stones & shouting: You, Ustashe!#FreeBishop

Protestna kolona automobila krenula je nakon 19 časova ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici ka centru grada. Kolona je nakon vožnje bulevarom zaustavljena kod mosta Blaža Jovanovića pri pokušaju prolaza kroz centar Podgorice.

I u Budvi je organizovana mirna protestna šetnja. Građani su se okupili ispred Starog grada i potom krenuli ka zgradi opštine Budva uzvikujući "Ne damo svetinje", "Ne damo vladiku", "Milo, lopove" i "Ustala je Crna Gora, svetinja se branit' mora".

Za četvrtak u 20 časova zakazano je novo okupljanje.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti