O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Prajd u Budvi održan uz žestoke sukobe policije i huligana
24. Jul 2013. godine
U Budvi je danas održana prva crnogorska parada ponosa, uz žestoke sukobe policije i huligana. Kako javlja dopisnik "Blica", učesnike parade ponosa su tokom šetnje rivom u ovom gradu huligani zasuli kamenicama i flašama, uz mnoge uvrede. Policija je napravila kordon između aktivista i huligana i uz dimne bombe pokušavala je da istisne napadače s prostora na ...
Jedan od huligana na prajdu u Budvi (FOTO: "burenka_ua" / Instagram
Pre toga, protivnici održavanja današnje Parade ponosa u Budvi ispred Hotela "Mogren" je kamenicima i staklenim čašama su gađali učesnike povorke, ali je policija u tom trenutku sprečila direktan sukob i potisnula ih van prostora predviđenog za održavanje skupa. 
 
Policija je tokom sukoba s huliganima koristila pendreke i dimne bombe.
 
Kako javlja naš dopsinik, povređen je kamerman TB "Budva".
 
Nekoliko učesnika Prajda je povređeno, a među njima i pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Sabahudin Delić i pomoćnica Blanka Radošević Marović.
 
"Vijesti" pišu da je jedna žena pogodila ombudsmana Šućka Bakovića šišarkom u rame, a njegovu zamenicu Marijanu Laković kamenom u nogu.
Učesnici Prajda u Budvi (FOTO: D. Ivanović)
Više od stotinu protivnika gej povorke, uglavnom mlađih, okupilo seuoči početka prajda u blizini Starog grada i zasulo kamenjem, staklenim flašama i drugim predmetima pristalice LGBT zajednice.
Nakon toga došlo je do žestokog obračuna sa pripadnicima policije, koji su prilikom intervencije upotrebili pendreke. Među huliganima prednjači grupa Nikšićana, jvalja dopisnik "Blica" s lica mesta.

Policijski kordon u Budvi
Policija je prethodno privela nekoliko osoba, uoči Parade ponosa u Budvi, zbog toga što su gađali jajima autobus da pripadnicima LGBT zajednice i pokušali fizički da ih napadnu. Prema nekim izveštajima, autobus je i kamenovan.
 
Ispred zidina Starog grada u Budvi, gde je za 12 sati najavljeno održavanje prve gej povorke u Crnoj Gori, nalazio se veliki broj policajaca, odnosno pripadnika specijalni jedinica, koji obezbeđuje održavanje manifestacije.

Iz bašte hotela koja je prekoputa zidina Starog grada gde su oko 11 sati počeli da se okupljaju učesnici prve parade ponosa u Crnoj Gori prvo su se čuli uvredljivi povici i pogrde. Na psovke, uvrede i povike "Ubij, ubij pedera!" učesnici povorke uzvraćali su povicima "Ljubi, ljubi pedera!".Parada ponosa u Budvi

Detalj s današnjeg prajda u Budvi
Organizator povorke je LGBT Forum progres, a predsednik te organizacije Zdravko Cimbaljević kauzao je ranije da će Parada ponosa u Budvi biti pokazatelj koliko je crnogorsko društvo u stanju da prihvati i neguje različitosti.
 
Iz crnogorske vlade ranije je poručeno je da se održavanjem Parade ponosa želi poslati poruka da je Crna Gora društvo u kome se poštuju ljudska prava, a iz policije da će preduzeti sve mere da manifestacije protekne bezbedno.

Za bezbednost učesnika Parade ponosa u Budvi, kako je najavljeno, angažovano je više od 400 policajaca, među kojima i pripadnici specijalnih jedinica.

Izvor: Blic
Foto: D. Ivanović/Blic

VIDEO > Detalj sa Prajda u Budvi na videu korisnice Instragama "burenka_ua":

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti