O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Kisić Tepavčević: Sve ide ka gašenju epidemije u Srbiji
21. Maj 2020. godine
IZVOR: BETA /// FOTO: TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC
Epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je da u ovom momentu sve ide željenim tokom ka postepenom gašenju epidemije u Srbiji.

"Generalni zaključak je da je stanje u Srbiji stabilno, nastavlja se trend pada učestalosti oboljevanja u svim regionima naše zemlje", rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je navela da su u poslednjem broju novozareženih u najvećem delu radi o osobama koje su bile u kontaktu sa zaraženima iz fabrike u Vranju, ali sve one imaju blage simptome ili nikakve.

Kako je potvrdila, Vladi Srbije je predloženo da usvoji odluku, na današnjoj sednici, po kojoj od sutra za ulazak u zemlju nije potrebno posedovanje negativnog testa na koronu.

Prema njenim rečima, od samog početka nije bilo konsenzusa među zemljama na koji način postupati sa putnicima u međunarodnom saobraćaju, ali se "granice sve više otvaraju i vraćamo se svakodnevim životnim aktivnostima, uključujući putovanja".

"Znali smo od početka da tu nema neke idealne strategije, međutim, uočeno je i to prihvata jedna po jedna zemlja da nema bolje preventivne mere od osećaja lične odgovornosti i lične zaštite", navela je Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da su nekima izgedale banalne, čak i smešne, mere fizičkog distancijaranja, nošenja maski i pranje ruku iako to itekako ima efekta.

"Mere lične zaštite su na samom vrhu efikasnosti kad je u pitanju prevencija ove infekcije", rekla je Kisić Tepavčević.

Ali, naglasila je, nije sve prepušteno slučaju, jer i dalje postoji aktivan epidemiološki nadzor nad ovim oboljenjem, kao i zdravstveni nad svim osobama, kako je rekla, koje ispunjavaju indikacije za to.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti