O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Tiodorović: Među novozaraženima iz Leskovca i Vranja najviše...
22. Maj 2020. godine
AUTOR: Beta /// Foto: Tanjug / Dimitrije Nikolić
Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da može da se kaže da je situacija sa epidemijom koronavirusa u Leskovcu pod kontrolom, a da će uskoro biti pod kontrolom i u Vranju.

Tiodorović je za TV Pink rekao da najveći deo novozaraženih iz ta dva grada čine mladi ljudi, sa blagim ili u ređim slučajevima srednje teškim simptomima, što je pokazatelj da se epidemija smiruje.

"U pitanju je pojava pozitivnih sa lakšom i mnogo manje i vrlo retko onih sa srednjom kliničkom slikom. I u Leskovcu i Vranju dominiraju mladi ljudi koji su pozitivni tetiranjem i mogući su prenosioci ove zaraze. Na jugu Srbije su velike fabrike 'Jura' i 'Geoks' sa oko 2.850 ili 1.300 radnika u drugoj fabrici, tamo radi mladi svet i žene i muškarci koji su iz okolnih sela", kazao je Tiodorović.

On je naveo da dobar deo zaraženih koronavirusom iz Leskovca i Vranja pripada seoskoj populaciji.

"Treba znati da oni žive u domaćinstvima u kojima postoje dve pa i tri generacije. Zbog toga je važno da ih kontrolišemo, da se mere zaštite sprovode do kraja i da ne zaraze starije u svom domaćinstvu, da ne budu pogođeni infekcijom koja je za njih opasna", rekao je Tiodorović.

Pema njegovim rečima, formirani su operativni timovi od predstavnika sanitarne inspekcije i inspekcije rada, koji će nadgledati kako se sprovode sve mere koje su preventiva da ne dođe do širenja infekcije.

Bilo zaraženih u vrtićima, ali deca nisu bila ugrožena
Epidemilolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da su pojedine medicinske sestre i negovateljice u vrtićima u Leskovcu, Vlasotincu i u Vranju bile pozitivne na koronavirus, ali su tokom rada koristile zaštitnu opremu zbog čega nijedno dete nije bilo ugroženo, pa ti vrtići mogu da nastave sa radom.

Tiodorović je rekao da je tokom epidemije koronavirusa struka pokazala da su deca vrlo malo osetljiva na taj virus, naročito deca uzrasta do deset godina, ali da je ipak kroz pedijatrijske kovid bolnice u Srbiji do sada prošlo gotovo 600 dece koja su imala neke od simptoma.

Tiodorović, koji je i član republičkog Kriznog štaba za borbu protiv epidemije koronavirusa, je rekao da se u pedijatrijskoj Kovid bolnici u Nišu trenutno prati devetoro dece, a da je kroz ovo odeljenje do sada prošlo više od 60 dece koja su bila pozitivna na testiranju na koronavirus, odnosno čiji su roditelji bili pozitivni.

"U beogradskoj bolnici 'Dragiša Mišović' deo za decu prešao je brojku od 500. Od početka epidemije preko 500 dece prošlo je kroz taj deo bolnice", kazao je Tiodorović.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti