O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Crna Gora od 1. juna otvara granice, ne i prema Srbiji
26. Maj 2020. godine
IZVOR: TANJUG /// Foto: Depositphotos/xload
Premijer Duško Marković saopštio je da će Crna Gora u prvim danima juna otvoriti granice sa zemljama koje ispunjavaju kriterijume Instituta za javno zdravlje.

"Građani Srbije sada mogu da vide da smo nepoželjni u CG, nećemo recipročne mere, ali ni njihove mafijaše"

"Potez Crne Gore smešan i besmislen čin, ali ima svoje posledice"

Marković je na pres-konferenciji u Podgorici rekao da će kriterijum biti najmanje 25 obolelih na 100.000 stanovnika, prenosi RT CG.

On je najavio da će Crna Gora 1. juna otvoriti granice sa Hrvatskom, Slovenijom, Austrijom, Nemačkom, Poljskom, Češkom, Mađarskom, Albanijom i Grčkom.

"Granice ćemo otvarati prema zemljama koje imaju sličan epidemiološki status. Nećemo tražiti posebna testiranja, svi će dobiti jasna upustva šta ih očekuje u zemlji i koje propise moraju poštovati", rekao je premijer Crne Gore.

Marković je istakao da je Crna Gora dobila bitku sa koronavirusom i postala prva "korona fri" država u Evropi.

Plan je da se od naredne sedmice otvore vrtići i bioskopi, a da početkom juna budu dozvoljena javna okupljanja do određenog broja ljudi.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da Srbija neće zatvarati svoje granice za crnogorske građane, kao što je to uradila Podgorica za građane Srbije.

Crna Gora od 1. juna otvara granice, ne i prema Srbiji

"Građani Srbije sada mogu da vide da smo nepoželjni u CG, nećemo recipročne mere, ali ni njihove mafijaše"

Međutim, ona je dodala da će srpska granica biti zatvorena za crnogorske mafijaše i kriminalne klanove.

Srbija, kaže premijerka, neće uvoditi recipročne mere, ali je istakla da naši građani ne bi trebalo da idu tamo gde su nepoželjni.

Ona je rekla da su naši građani sada mogli da vide da su nepoželjni u Crnoj Gori, jer mi, kako je istakla, nismo lagali da ljudi umiru od gripa, a ne od koronavirusa.

"Nastavićemo i dalje da se ponasamo odgovorno, i da govorimo istinu", rekla je premijerka, iako, kako je dodala, razlog za odluku Crne Gore da otvori granice za niz zemalja, ali ne i za Srbiju nije u epidemiji koronavirusa i broju zaraženih.

Srbija, međutim, neće odgovorati recipročnim merama prema crnogorskim građanima.

"Nećemo sprečavati crnogorskim građanima da uđu u Srbiju, ali hoćemo kriminalcima i mafijaškim klanovima iz Crne Gore", rekla je Brnabićeva.

Ona je istakla da u borbi protiv kriminalaca nećemo imati milosti.

"Ovakav odnos crnogorskog premijera poslao je jasnu poruku građanima. Zamolila bih da građani ostaju u Srbiji i da ne idu tamo gde su Srbi nepoželjni", poručila je premijerka.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti