O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
"Finalni sporazum Beograda i Prištine u narednim mesecima, n...
03. Jun 2020. godine
IZVOR: TANJUG /// Foto: Ilustracija: Deposit photos/ Yarr65
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak namerava da organizuje sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

I to čim se formira vlada u Prištini i otvore granice za putovanja, saznaje Tanjug u Briselu.

Lajčak je to rekao u utorak ambasadorima država članica EU u Odboru za politiku i bezbednost, navode diplomatski izvori u Briselu.

Prema navodima iz diplomatskih izvora, Lajčak je ocenio da bi do finalnog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine trebalo da dođe "u narednim mesecima, a ne godinama".

On je predstavnicima zemlja članica EU preneo spremnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se "što pre vrati dijalogu" i naveo da još nije bio u konaktu sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, niti sa američkim izaslanikom Ričardom Grenelom.

Lajačak je dodao da će u narednim danima intenzivirati kontakte sa predstavnicima Beograda i Prištine u cilju organizacije sastanka.

Prema njegovim rečima, epidemiološka situacija i otvranje granica biće presudni za prvi "fizički sastanak" u Briselu, do koga bi moglo da dođe i pre izbora u Srbiji planiranih za 21. juni.

EU i Belgija su najavile da će svoje granice otvoriti za putovanja oko 15. juna.

Na video sastanku Miroslava Lajčka sa ambasadorima zemljan članica bilo je reči i o razmeni teritorija kao mogućem rešenju kosovskog problema.

Izvori Tanjuga navode da je Nemačka ponovila svoje protivljenje ovakvom ishodu dijaloga, što su podržale još neke zemlje članice.

Istovremeno, Francuska, koja se nije eksplicitno izrazila protiv razmene teritorja, poručila je da je predednik Emanuel Makron spreman da pomogne brzom nastavku dijaoga.

Sve zemlje članice složile su se da rešenje dijaloga Beogrda i Prištine mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom i regionalnom stabilnošću.

Zemlje članice podržale su saradnju sa SAD u okviru postisanja sporazuma Beograda i Prištine, ali i naglasile da je EU ta koja je glavni posrednik.

Još jednom je poručeno da je pozitivan ishod dijalga Beogarda i Prištine neophodan uslov za napredak na EU putu za obe strane.

Dijalog Beograda i Prištine i budućnost zapadnog Balkana bile su teme panela koji je danas održan u Briselu, a specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak napisao je ranije danas na Tviteru da je dobio podršku 27 zemalja članica, za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti