O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Tramp ustuknuo, vojska napušta Vašington
04. Jun 2020. godine
IZVOR: B92, RTS /// AP Photo/Evan Vucci
Jedinice aktivne vojske SAD dovedene u Vašington zbog protesta počinju da se vraćaju u svoje matične baze, objavio je magazin Tajm.

Tu odluku kasno sinoć doneo je sekretar zadužen za bezbednost Mark Esper, navodi Tajm.

Zvaničnici ministarstva odbrane rekli su da će prestonicu već tokom dana napustiti oko 200 pripadnika elitne 82. vazduhoplovne jedinice za brza dejstva. Ostatak aktivnih trupa, koji se nalaze u vojnim bazama izvan grada u severnoj Virdžiniji i Merilendu, takođe će biti povučene narednih dana u matične baze, ako to uslovi dozvole.

Aktivne trupe stavljene su na raspolaganje za intervenciju u Vašingtonu, ali nisu korišćene kao odgovor na proteste.

Odlazak trupa dolazi nakon što je ministar odbrane Mark Esper rekao novinarima da trenutni uslovi ne iziskuju upotrebu vojnih snaga za sprovođenje zakona i suzbijanje protesta.

Predsednik SAD Donald Tramp je poslednjih dana razgovarao o korišćenju vojske za obuzdavanje nasilnih protesta u američkim gradovima.

Oko 1.300 vojnika aktivnih vojnih snaga dovedeno je početkom ove nedelje u region prestonice dok su se protesti postali nasilni, posle smrti Džordža Flojda u Minesoti.

Flojd je umru nakon što mu je policajac Derek Šoven pritiskao vrat kolenom nekoliko minuta.
Koje jedinice ostaju u pripravnosti

Jedinica za aktivno dejstvo koja u Vašingtonu ostaje poslednja u pripravnosti je armijska 3. pešadijski puk, čiji vojnici inače stoje na grobu neznanog vojnika u memorijalnom centru u Vašingtonu.

Te trupe, poznate kao Stara garda, nalaze se blizu Vašingtona u Fort Mieru u Virdžinija spremne da za 30 minuta reaguju na stanje uzbune.

Dakle, oni bi i dalje bili spremni da odgovore na bilo koju hitnu situaciju u regionu u roku od pola sata, navode vojni izvori.

I čelnici Pentagona su rekli da nemaju nameru da koristi snage aktivne vojske u bilo kojem svojstvu za sprovođenje zakona. Oni bi se koristili isključivo za pomoć Nacionalnoj gardi ili drugim bezbednosnim snagama.

Samo su dve države do sada poslale trupe Nacionalne garde u Vašington. Oko 300 je iz Indijane, a 1.000 iz Tenesija. Druge države odbile su zahteve da pošalju svoje trupe.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti