O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Korona virus: U Americi više od dva miliona zaraženih, u Srb...
11. Jun 2020. godine
IZVOR: BBC //// Photo: Reuters
Dok je u poslednja 24 časa u Srbiji od posledica Kovida-19 preminula još jedna osoba, a zaraženo još 66 ljudi, u Sjedinjenim Američkim Državama je broj inficiranih prešao broj od dva miliona.

Posle nekoliko mirnijih dana, virus se u poslednje vreme raširio u studentskim domovima u Beogradu, zaražena je studentkinja u Nišu, a novih slučajeva ima i među zaposlenima u vrtićima.

U Srbiji je do sada ukupno zaraženo 12.031 ljudi, od čega ima još 432 aktivna slučaja. Preminula je 251 osoba, a 14 se trenutno nalazi na respiratorima.

Najgora situacija i dalje je u Americi, gde je do sada zaraženo više od dva miliona ljudi, uz više od 110.000 žrtava. U Španiji se nastavlja fudbalsko prvenstvo, dok je u Južnoj Koreji zbog virusa nezaposlenost na najvišem nivou u poslednjih 10 godina.

Imunolog Srđa Janković istakao je nešto ranije da i dalje postoji potencijal razbuktavanja virusa.

"Imamo slabljenje toka epidemije, ali moramo biti pažljivi jer virus i dalje ima potencijal da naudi ljudima koji su osetljivi", naveo je Janković za RTS.

Prema poslednjim podacima, od korona virusa u poslednja 24 časa preminula je još jedna osoba, a otkriveno je 66 novih slučajeva.

Ukupno je u zemlji do sada registrovano 12.031 obolelih od korona virusa, umrla je 251 osoba, a na respiratoru se trenutno nalazi 14 pacijenata.

"Ovo je kraj prve faze pandemije na našim prostorima. Potencijal za drugi talas postoji ako ne bismo sprovodili mere. U slučaju drugog talasa, nadamo se da ga razbijemo na više malih talasa koje ćemo potom razbijati jedan po jedan", izjavio je imunolog Srđa Janković.

Korona virus je u sredu potvrđen kod studentkinje Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu tako da su na fakultetu privremeno obustavljene sve nastavne aktivnosti, potvrdio je dekan Milovan Bratić, prenosi Beta.

Prema njegovim rečima, obolela studentkinja ima blažu kliničku sliku i nalazi se na kućnom lečenju.

On je rekao da je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u utorak dostavio Zavodu za javno zdravlje Niš spisak studenata i profesora koji su bili u kontaktu sa obolelom studentkinjom i sada stručnjaci Zavoda treba da odluče ko će još biti testiran.

Iz Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu potvrđeno je da su četiri spremačice iz vrtića "Zvončica" na Zvezdari pozitivne na korona virus.

One nisu bile u direktnom kontaktu s decom, a tokom boravka na poslu nosile su zaštitne maske i rukavice.

Studentska poliklinika potvrdila je da u beogradskom studentskim domovima ima zaraženih korona virusom. Epidemiološkinja ove klinike Mila Paunić rekla je da je situacija pod kontrolom, jer su odmah uz pomoć Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd proverili dvadesetak studenata i njihove kontakte.

Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopšteno je da su u Srbiji ponovo dozvoljene posete gerontološkim centrima i centrima za stare.

Uz ove instrukcije, posete korisnicima domova će biti moguće:

Unapred dogovorene posete u dvorištu ustanove od 10 do 18 sati dva puta nedeljno, najduže 15 minuta
Mesto mora biti dezinfikovano pre i posle posete
Na ulasku u dvorište ustanove posetiocima će biti izmerena temperatura
Nema direktnog kontakta, odnosno grljenja, pozdravljanja i dodirivanja
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti