O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Potvrđeno za B92.net: Srbi u Grčku ne pre 1. jula, u kolonam...
16. Jun 2020. godine
Izvor: B92 //// Ilustracija/Foto: depositphotos/Maugli
Građani Srbije koji su individualno krenuli u Grčku preko Bugarske, nakon najava da će od danas našim, kao i građanima još 29 zemalja biti omogućen ulazak u drevnu zemlju Heladu vraćeni su granice.

Srbi definitivno neće moći da uđu u Grčku sve do 1. jula. Svi polasci preko agencija do ove destinacije su obustavljeni, rekli su iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za portal B92. net.

"Svi današnji polasci za Grčku su stopirani. Svi će biti vraćeni. U Grčku će moći samo građani zemlja Šengena", naveli su za naš portal.

Ambasada Srbije tražila pojašnjenje ove odluke, rekao je Tanjugu ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

"Da li i ova odluka važi za državljane Srbije pošto je pre samo dva dana ministar spoljnih poslova Grčke obećao Dačiću da će se granice otvoriti 15. juna?", rekao je Ljajić i dodao da kolone čekaju na ulazu u Grčku. Kaže, takođe, da je pre toga, 19. maja grčki premijer Kirijakos Micotakis isto obećao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i da mi sada čekamo odgovor i pojšanjenje. "Šta se dogodilo, bukvalno u dva dana da se donese jedna ovakva odluka?", naveo je Ljajić.

Oni koji su krenuli u Grčku pozvali su nadležne da im pomognu i omoguće im ulazak u Grčku.

"Došao sam sa porodicom u nadi da ćemo letovati ove godine. Poveo sam sina ima devet meseci, zvanična informacija ministarstva je bila da 15.6. u 12 sati puštaju prelaze. Prevalili smo dug put, putovali, namučili, došli smo do granice Bugarske sa Grčkom. Oni su nam uzeli pasoše i vratili nas sve nazad. Ima nas oko 200, ima i porodica sa malom decom... Zamolio bih ministarstvo da nam pomogne, potrošili smo novac i sad stojimo na suncu", rekao je Igor Milovanović. Iako su grčki zvaničnici obećali da će za nas biti otvorene granice 15. juna, ova odluka objavljena u grčkom Službenom glasniku, odmah je stupila na snagu.


Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović rekao je za "Novosti" da su svi zatečeni ovom situacijom. Kako je rekao, čeka se na odluku Grčke, sve zavisi od stava njihove vlasti i nadležni u Srbiji očekuju da će se do kraja dana razjasniti šta se dešava sa ulaskom u Grčku.

"Nemamo informaciju da naši građani mogu da putuju u Grčku, znam samo da imamo problem", istakao je Odalović.

"Grci su objavili određene odluke, ali treba videti šta se dešava. Ovo mora da se reši. Čekamo od grčkih vlasti da dobijemo jasne instrukcije i da obavestimo građane da znaju da li uopšte da kreću, kuda i kad", dodao je.

Dačić: Grci su nam obećali

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da iako je Srbija dobila obećanje grčkih vlasti da će granice za naše turiste biti otvorene od 15 juna, ona je otvorena samo za državljane EU i Šengena.

"Očito je došlo do nesaglasja u grčkim institucijama. MUP je naložio zatvaranje granica, a tamošnje Ministarstvo spoljnih poslova je imalo sasvim drugu preporuku za turiste iz Srbije. Trenutno radimo na tome i uputili smo zvaničan upit grčkim vlastima o uslovima za prelazak njihove granice za srpske državljane. Odgovor očekujemo tokom dana", kaže Dačić za "Blic" i dodaje:

"Insistirali smo na zvaničnom odgovoru što pre jer ne samo što imamo naše ljude na granici već i zbog onih koji nameravaju da krenu na put. Očigledno je došlo do nesaglasja između tamošnjeg MUP i Ministarstva spoljnih poslova. Čekamo odgovor".
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti