O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
"Trenutno, veliki faktor nesigurnosti je Priština, a što se ...
25. Jun 2020. godine
IZVOR: TANJUG /// Foto: EPA-EFE / KOCA SULEJMANOVIC
Beč -- Priština je u ovom trenutku veliki faktor nesigurnosti, ocenio je bivši specijalni izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič.

Petrič istovremeno smatra da bi bilo dobro da predsednik Aleksandar Vučić ide u Vašington i prethodno u Brisel, kao razboriti političar koji potvrđuje da nema rešenja bez EU.

"Kosovo trenutno ima veoma slabu vladu i to je veliki problem. U Beogradu, nakon izbora, vlast je značajno ojačana i ima snažniji položaj u skupštini, a imala bi i u slučaju referenduma. To nije slučaj u Prištini“, rekao je Petrič za Tanjug.

Nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH smatra da je objavom optužnice protiv Tačija vlada još više oslabljena, podsećajući da je nova vlada formirana uz podršku Tačijeve stranke.

Takođe ukazuje i na sve veću popularnost Aljbina Kurtija. Zbog svega toga Petrič je uveren da će pre ili kasnije doći do izbora na Kosovu.

Raniji ambasador Austrije u Srbiji kaže da se podizanje optužnice protiv Tačija naziralo još od izveštaja Dika Martija Savetu Evrope. "Predugo je trajalo, ali međunarodna pravda je spora“, konstatovao je Petrič, koji kaže da se i lično zalagao za formiranje specijalnog suda za zločine počinjene od 1998.do 2000.

Sada, kako ističe, svi moraju da prime k znanju odluku Tužilaštva, i polazi od toga da će Tači, po ranijem uzoru na Ramuša Haradinaja, podneti ostavku.

Što se Srbije tiče kaže da bi ona i dalje trebalo da radi na pronalaženju rešenja i da sama treba da odluči ko će biti njen predstavnik u dijalogu, pošto je Ustavni sud u Prištini odlučio da to bude premijer.

"Mislim da bi bilo svrishodno da to bude predsednik Aleksandra Vučić, a tehnička pitanja mogu biti prebačena na ekspertski nivo", objasnio je on.

Kada je reč o najavljenom planu izaslanika predsednika SAD Donalda Trampa Ričarda Grenela, o kojem je trebalo u subotu da se razgovara u Vašingtonu, Petrič kaže da je skeptičan i da smatra da je nemoguće početi sa privrednim pitanjima, bez da se paralelno traži političko rešenje.

"Ko će investirati u neki region koji ima tako težak nerešeni problem? Niko ili malo njih“, konstatovao je on.

Kaže da je neophodno baviti se privrednim pitanjima, ali i da ta oblast mora imati jasan "evropski pečat". Petrič smatra da je dobro što predsednik Vučić ide u Vašington i prethodno u Brisel, te da time dokazuje da je razboriti političar koji potvrđuje da nema rešenja bez EU.

On naglašava da EU mora apsolutno biti aktivnija i da mora preuzeti liderstvo u regionu. "EU ne sme prepustiti liderstvo u regionu drugima, a tako ni SAD, ali ni Rusima i Kinezima koji imaju svoje političke i ekonomske interese. EU tamo mora imati jasno vodeću ulogu", podvukao je Petrič dodajući da podržava izaslanika EU Miroslava Lajčaka i njegovu nameru da se rešenje kosovskog pitanja pronadje u dogledno vreme.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti