O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Zaseda Krizni štab, čekaju se odluke
29. Jun 2020. godine
IZVOR: B92, TANJUG /// Foto: Tanjug, Tanja Valić
Beograd -- Danas u 10 sati sastaje se Krizni štab Vlade Srbije. Premijerka Ana Brnabić i doktorka Darija Kisić Tepavčević demantovale da Srbija nema dovoljno testova.

Premijerka je u emisiji Hit-tvit u nedelju uveče rekla da se ovih dana čuju demantiji na više informacija, a kao primer je navela da je u Dom za nezbrinutu decu u Zvečanskoj ušla korona, zatim da Srbija nema testova, kao i da je u Novom Pazaru danas umrlo 12 osoba.

"Testiramo mnogo više nego mnoge zemlje u okruženju…. Testiramo četiri puta više od Hrvatske. Ali, rekli smo da nećemo testirati sve kontakte zaraženih, jer to ne radi nijedna zemlja u svetu", rekla je Brnabić.

Kako je ranije najavljeno, na današnjoj sednici Kriznog štama očekuje se pooštravanje nekih mera zbog porasta obolelih od koronavirusa u Srbiji.

Gostujući u emsiji "Hit tvit", Brnabić je objasnila da se te mere neće odnositi na celu zemlju, već da će biti "targetirane" na odredjeni grad ili opštinu u odnosu na broj zaraženih po glavi stanovnika, ali i istakla da više neće biti "zatvaranja" kakva su bila u martu i aprilu.

Upitana da li će nove mere podrazumevati zabranu rada klubova, restorana i kafića, jer se najviše zaražavaju mladi, Brnabić nije isključila mogućnost za klubove. "Mi sutra u 10 sati imamo sastanak Kriznog štaba i već smo razgovarali načelno o nekim merama. Verovatno će to biti mere u skladu sa onim što smo već videli u nekim lokalnim samoupravama, kao što su Novi Pazar, Kragujevac, Užice...", rekla je sinoć Brnabić.

Kaže da će mere biti "targetirane" na mesto koje je "problem", te dodala da je jedan od gradova i Beograd, gde je zaraženo dve trećine u odnosu na čitav broj zaraženih u zemlji.

Krizni štab je već reagovao prošle sedmice kada je donesena odluka, koju je potvrdila Vlada Srbije, da je obavezno nošenjemaski u gradskom i međugradskom prevozu, kao i da su zabranjene posete bolnicama. Takođe, KBC Bežanijska kosa je postala kovid bolnica.

Pitanje je šta se sada očekuje, odnosno koje će mere biti uvedene, a mediji uveliko spekulišu, odnosno izvlače zaključke iz izjava nadležnih, da bi to moglo biti zatvaranje noćnih klubova i ograničavanje rada kafića. takođe, spekuliše se i da bi moglo postati obavezno nošenje maski u svim zatvorenim prostorima.

Ono što je takođe bitno, a o čemu će se pričati na sastanku Kriznog štaba, jeste da se za nepoštovanje pravila uvedu i kazne.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti