O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Šarčević: Analiziramo
31. Jul 2020. godine
IZVOR: B92, PRVA /// Foto: Screenshot TV B92/Arhiva
Beograd -- Ministar prosvete Mladen Šarčević pojasnio kako će izgledati nastava od septembra, kakvo će biti ocenjivanje i da li će se neki predmeti "izbaciti"

On je u Jutarnjem programu TV Prve rekao da će se Ministarstvo pridržavati odluka Kriznog štaba i lekara. Svi se pripremamo za rad u uslovima koji tada budu važili, rekao je on i naglasio da je najvažnije da se pridržavamo mera koje nadležni organi donesu.

Prva opcija nastave od septembra je napravljena i s njim će biti upoznat Krizni štab, odnosno medicinski deo štaba, a nakon toga taj plan ide na glavni Krizni štab koji će dati svoje mimšljenje, objasnio je Šarčeviuć.

Analizira se da li je đacima dovoljno četiri kvadratna metra da bi bili bezbedni, da li su dvoljna četiri časa, rekao je on i dodao da će, prema dosadašnjem planu, đaci koji buru išli u školu imati četori časa po 35 minuta.

Neće, kako kaže, biti ukidani predmeti koji su izborni, budući da će časovi koji se budu održavali biti iz ključnih predmeta, jer ti nastavnici izbornih predmeta moraju da zarade plate. Osim toga, ističe Šarčević, ti predmeti su idealni za onlajn nastavu.

On je poručio da će i ostali nastavnici, takozvanih nosećih predmeta, morati da posle škole rade i od kuće sa đacima, kojima bi trebalo da pruže i dodatni sadržaj kako bi se gradivo bolje savladalo.

Časovi se snimaju uveliko i celokupan sadržaj biće na RTS 3 i RTS Planeti.

Ministar kaže i da će roditelji osnovaca imati mogućnost da se opredele, pa i da se predmisle oko toga da li ćeim deca ići u školu ili će nastavu pohađati onlajn, jker ima mnogo specifičnosti u porodicima: od osetljivih kategorija pa na dalje.

Tek treba da vidimo da le će se koronavirus spojiti s gripom i šta će biti, rekao je on.

Pojasnio je da prednost u nastavi uživo imaju niži razredi osnovne škole, jer deca do 12 godina po zakonu ne mogu sama da ostaju kod kuće, kao i da je iz pedagoških razloga važna nastava uživo posebno za učenike prvog razreda koji su na početku školovanja i treba da se prilagode školskoj sredini.

Odgovarajući na pitanje da li će se kažnjavati nepoštovanje nošenja maski, ministar kaže da će biti uveden sistem sankcionisanja onih koji u školi butu ugrožavali zdravlje drugih, a koji će se kretati od upozorenja do smanjivanja ocene iz vladanja.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti