O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
"Brinemo zbog onoga što Moskva i Peking pokušavaju da urade ...
07. Avgust 2020. godine
IZVOR: TANJUG /// Ilustracija: Depositphotos/Bigandt
Američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri kaže da postoji zabrinutost zbog onog što Rusija i Kina pokušavaju da postignu na Zapadnom Balkanu i uopšte u Evropi.

"Da li podržavaju ciljeve Srbije, zapadnu integraciju i članstvo u EU, da li podržavaju način na koji Srbija razvija demokratske institucije i da li je bezbedno za Srbiju, za njenu industriju telekomunikacijua, na primer, da koristi tehnologiju koju kontroliše komunistička partija Kine? To su pitanja na koja Srbija treba da da odgovor", rekao je Godfri na TV Hepi.

On je dodao da je njegov posao da upozori na potencijalni uticaj koji Moskva i Peking mogu da iskazuju ovde.

"Zato kada razgovaramo sa Vladom Srbije, na primer, o njenoj politici u energetici, mi skrećemo pažnju na to da Rusija koristi zavisnost od izvora da postigne političke ciljeve i da zemlje koje su u stanju da učine svoje izvore energije raznovrsnim postižu nezavisnost od spoljnih uticaja. To je važno", naveo je Godfri.

On je dodao da Srbi, po njemu, treba da računaju na sebe, da se usmere na svoje sopstvene ciljeve i da vide kako mogu da ih postignu.

Prema njegovim rečima, direktne strane investicije su značajan faktor ekonomske budućnosti Srbije.

"Ogromna većina stranih investicija koja dolazi u Srbiju, dolazi iz EU. Ogromna većina onoga što Srbija proizvodi se prodaje u EU i po mom mišljenju i vaša vlada je takođe zaključila da je ekonomska saradnja sa EU i zemaljama koje tu saradnju podržavaju treba da bude put kojim Srbija ide", rekao je Godfri.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti