O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Spor Grčke i Turske na Mediteranu - sad se uplela se još jed...
13. Avgust 2020. godine
IZVOR: B92 /// Foto: EPA/ LUDOVIC MARIN / POOL
Francuska će pojačati svoju vojnu prisutnost na istočnom Sredozemlju, najavio je u sredu francuski predsednik Emanuel Makron.

On je pozvao Tursku da zaustavi istraživanje nafte i plina u spornim vodama koje je pojačalo tenzije s Grčkom.

Francuski predsednik je u razgovoru s grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom izrazio zabrinutost zbog "unilateralnog" istraživanja, saopštila je Jelisejska palata, dodavši kako ono mora prestati kako bi se omogućio dijalog između tee dve članice NATO savza, javlja "Hina" a prenosi"Avaz".

Francuska će "privremeno pojačati" svoju vojnu prisutnost na istočnom Mediteranu, dodaje se u saopštenju, "kako bi pratila situaciju u regiji i pokazala svoju odlučnost da se poštuje međunarodno pravo".

Turska i Grčka spore se oko teritorijalnih voda bogatih energentima, a tenzije su narasle u ponedjeljak kad je Ankara poslala istraživački brod u sporni deo Sredozemlja, uz pratnju ratnih brodova, dan nakon što je Grčka potpisala sporazum s Egiptom.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije razgovaraće o tom pitanju na vanrednom sastanku u petak. Grčki ministar će se isti dan zbog toga u Beču susresti s američkim državnim tajnikom Majkom (Mike) Pompeom.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti