O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Bela kuća: Tramp prima Vučića i Hotija, prisustvovaće ceremo...
04. Septembar 2020. godine
AUTOR: Glas Amerike (VOA) /// Foto: Izvor/Shutterstock
Predsednik SAD Donald Tramp sastaće se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Avdulahom Hotijem u Ovalnoj kancelariji, prisustvovati ceremoniji potpisivanja i učestvovati u trilateralnom sastanku, saopštila je Bela kuća. Posle sastanka u Beloj kući, i Vučić i Hoti će se pojedinačno sastati i sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom u Stejt departmentu, prenosi Glas Amerike.

U saopštenju Bele kuće, objavljenom u četvrtak kasno uveče po lokalnom vašingtonskom vremenu, ne navodi se šta će biti potpisano, da li se radi o sporazumu, ili šta će taj sporazum sadržati, piše Glas Amerike.

Tokom nedelje, kružile su glasine da postoji mogućnost da će se predsednik Tramp sastati sa predsednikom Srbije i premijerom Kosova, ali nije bilo potvrde sve do četvrtka uveče.

Posle prvog dana pregovora u Vašingtonu, predsednik Vučić rekao je da mu je tokom sastanka predočen nacrt sporazuma u kojem se pominjalo obostrano priznanje i da je on to odbacio, dok premijer Hoti nije odgovorio da li je postojao takav predlog, ali je naglasio da "štetni sporazumi za Kosovo, neprihvatljivi za Kosovo, nikad nisu došli niti će dolaziti iz Bele kuće".

Ranije u četvrtak uveče, Ričard Grenel, specijalni izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa za pregovore Srbije i Kosova, na Tviteru je kratko prokomentarisao: "Bio je ovo produktivan dan. Gajim nadu".

Bilo je to nekoliko sati pošto su lideri iz Beograda i Prištine okončali prvi dan pregovora. ​

Grenelov tvit bio je na neki način nastavak optimističnog tona, koji je pre njega, na istoj društvenoj mreži izrazio Robert O'Brajan, savetnik za nacionlanu bezbednost predsednika Trampa, i sa Grenelom ko-domaćin zvaničnicima Srbije i Kosova.

"Veoma dobra runda razgovora ovog popodneva sa liderima Srbije i Kosova. Napravili su stvarni napredak", poručio je O'Brajan, koji se takođe zahvalio Američkoj finansijskoj korporaciji za međunarodoni razvoj, Korporaciji "Milenijumski izazov" i Američkoj eksport-import banci, zato što su se priključili razgovorima.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti