O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Grenel: Sprovođenje dogovora iz Vašingtona prioritet Trampov...
21. Septembar 2020. godine
AUTOR: Beta /// Foto: Reuters/Leah Millis
Specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel izjavio je da je sprovođenje vašingtonskog dogovora tih dveju strana glavni prioritet aktuelne američke administracije.

"Sprovođenje sporazuma Kosova i Srbije prvi je prioritet administracije (američkog predsednika Donalda) Trampa. Vidimo se u Prištini i Beogradu ove nedelje", napisao je Grenel na Tviteru.

On je uz tu poruku okačio tvit kosovske ambasadorke u SAD Vljore Čitaku sa saopštenjem američke Finansijske korporacije za međunarodni razvoj (DFC) u kojem se najavljuje dolazak delegacije vlade SAD u Prištinu i Beograd.

DFC je objavila da će delegacija američke vlade predvođena izvršnim direktorom te razvojne banke Adamom Bolerom u narednih pet dana posetiti Grčku, Kosovo, Srbiju i Izrael, radi unapređenja ekonomske saradnje i razvoja.

Grenel će biti deo delegacije koja dolazi i radi sprovođenja vašingtonskog dogovora lidera Srbije i Kosova o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Lideri Srbije i Kosova potpisali su 4. septembra u Beloj kući svako svoj primerak dokumenta nazvanog "Ekonomska normalizacija" koji se razlikuju samo u poslednjoj od 16 tačaka.

U jednoj od tačaka piše da će Kosovo i Srbija sarađivati sa DFC i Izvozno-uvoznom (EXIM) bankom SAD na memorandumima o saglasnosti radi ostvarivanja Autoputa mira, železničke veze između Prištine i Merdara, železničke veze između Niša i Prištine, obezbeđivanja sredstava za finansiranje zajmova potrebnih za mala i srednja preduzeća, dodatnih bilateralnih projekata i stalnog prisustva DFC u Beogradu.

Izvršni direktor DFC Adam Boler i direktorka EXIM banke Kimberli Rid, koja će takođe biti u delegaciji američke vlade, u utorak su potpisali pisma o namerama sa Srbijom i Kosovom za pomoć u finansiranju izgradnje "Autoputa mira" izmedju Niša i Prištine.

U današnjoj objavi DFC navodi da će tokom posete "postaviti temelje za otvaranje kancelarije u Beogradu kako bi se olakšala primena projekata koji će podržati ekonomski rast u regionu".
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti