O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Grenel u Prištini razgovarao s Hotijem i Tačijem, potpisan s...
22. Septembar 2020. godine
AUTOR: N1 Beograd / AUTOR: RTS / AUTOR: FoNet /// Foto: Tanjug / AP, Astrit Ibrahimi
Delegacija američke vlade, predvođena izvršnim direktorom Međunarodne korporacije za finansiranje razvoja (DFC) Adamom Belerom i specijalnim predstavnikom za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom bila je u poseti Prištini, tokom koje je potpisan sporazum.

Dopisnica N1 Una Hajdari javlja da je prvo održan sastanak sa Hotijem koji je trajao duže od predviđenog vremena.

Adam Bouler potpisao je, javljaju mediji, ekonomski sporazum sa Hotijem. Potpisivanju su, navodi RTS, prisustvovali kosovski predsednik Hašim Tači i predsednica skupštine Vjosa Osmani, a sa američke strane, Ričard Grenel.

"Očekuje se da će novi Sporazum o podsticaju ulaganja između Kosova i SAD pružiti pristup čitavom spektru investicione podrške Međunarodne korporacije za finansiranje razvoja SAD-a, kao i uspostaviti obaveze u vezi podrške Korporacije za projekte na Kosovu i kosovskom radu na njima", navodi se u izjavi potpisanoj u okviru posete američke delegacije Prištini.

"Posle istorijske ekonomske normalizacije izmedju Srbije i Kosova, o kojoj su se dogovorili 4. septembra, Kosovo i SAD nameravaju da unaprede pregovore, nakon stupanja na snagu novog sporazuma o podsticaju investicija izmedju Kosova i SAD-a", navedeno je u izjavi koju prenose prištinski mediji.

To se, kako je rečeno, odnosi na važne projekte na Kosovu, uključujući i projekte dogovorene kao deo ekonomske normalizacije izmedju Srbije i Kosova.

Kosovo i SAD nameravaju dosledno da sprovode novi sporazum o posticanju ulaganja izmedju Kosova i SAD-a, a dok dosledno sprovode sporazum, obe nacije očekuju projekte koji dalje jačaju integraciju i razvoj u regiji, rečeno je u izjavi u kojoj se pozdravlja "ekspeditivno zaključivanje novog sporazuma".

"Delimo želju da ovaj sporazum bude potpisan što je pre moguće i da stupi na snagu u vrlo bliskoj budućnosti, nakon završetka naših domaćih procedura", navedeno je u izjavi, potpisanoj u ponedeljak.

Prethodno su Beler u ime DFC, i predsednica Izvozno-uvozne banke (EXIM) Kimberli Rid (Kimberly Reed) potpisali 15. septembra pisma o namerama sa Srbijom i Kosovom za pomoć u finansiranju izgradnje Autoputa mira - Priština - Niš.

Predsednik Kosova Hašim Tači odlikovao je u ponedeljak uveče specijalnog predstavnika američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije Ričarda Grenela medaljom za zasluge. Tači je Grenela odlikovao za izvanredan doprinos dijalogu i postizanju sporazuma u Vašingtonu 4. septembra.

Odlikovanje za Grenela

Nakon potpisivanja sporazuma, Tači je odlikovao Grenela ordenom za specijalne zasluge. Tači je Grenela odlikovao za izvanredan doprinos dijalogu i postizanju sporazuma u Vašingtonu 4. septembra.

"Veoma sam srećan i ponosan što je ambasador Grenel postigao ovaj uspeh. Ono što drugi nisu postigli ambasador Grenel je vrlo brzo učinio", rekao je Tači.

On je poručio da će sporazum o Beloj kući doneti mir, ekonomski razvoj i bolji život građanima Kosova i regiona. Tači je u obraćanju Grenelu istakao da je veoma ponosan što su dve godine radili na finalizaciji tog sporazuma.

"Znam suštinu ovog procesa, zato vam čestitam na spremnosti i posvećenosti, iako smo mladi Evropljani mi smo ipak najviše proamerikanci", naveo je Tači.

Kosovski predsednik izrazio je posebnu zahvalnost predsedniku SAD Donaldu Trampu, istakavši da se raduje njegovoj poseti Kosovu. "Čvrsto verujemo da SAD mogu postići konačan sporazum između Kosova i Srbije", naveo je Tači, prenosi Kosovo onlajn.

Grenel se u poseti Prištini nalazi prvi put od potpisivanja sporazuma u Vašingtonu.

Američka delegacija u ponedeljak uveče, nakon sastanka u Prištini, došla je u Beograd, a na aerodromu su je dočekali premijerka Ana Brnabić i ambasador SAD Entoni Godri. Delegaciju će u utorak primiti predsednik Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić. Predstavnici američke korporacije bi u utorak i sredu trebalo da imaju sastanke i sa predstavnicima Privredne komore i Ministarstva finansija.

Otvaranje regionalne kancelarije Međunarodne razvojne finansijske korporacije, nova ulaganja Amerike u region - trebalo bi da budu teme razgovora srpskih i američkih zvaničnika.

Da je nova kancelarija američke međunarodne razvojne finansijske korporacije DFC u Beogradu spremna, saopšteno je danas i iz Američke ambasade.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti