O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Donald Tramp i prva dama SAD pozitivni na koronavirus
02. Oktobar 2020. godine
AUTOR: N1 Beograd /// Foto: REUTERS/Carlos Barria/File Picture
Američki predsednik Donald Tramp objavio je da na svom zvaničnom Tviter nalogu da su on i prva dama SAD pozitivni na koronavirus.

Američki predsednik Donald Tramp je prvo objavio da su on i supruga u karantinu nakon što je utvrđeno da je jedna od njegovih najbližih pomoćnica pozitivna na koronavirus, i da čekaju rezultate, a kasnije je potvrdio da je pozitivan.


Kako je objavio, zaražena je njegova pomoćnica Hop Hiks, a svetski mediji su javili da je reč o 31-godišnjoj bliskoj savetnici koja je putovala s njim službenim avionom na TV debatu u Ohaju ove nedelje, kao i na miting u Minesoti.

Hiks je uslikana kako silazi iz predsedničkog aviona u utorak u Klivlendu bez maske, prenosi BBC.

U saopštenju za medije predsednikov lekar, komandant mornarice dr Šon Konli, potvrdio je da su testovi pozitivni, navodeći da su i predsednik i prva dama dobro i da planiraju da ostanu u Beloj kući tokom oporavka. "Medicinski tim Bele kuće i ja ćemo budno paziti i cenim podršku koju pružaju neki od najvećih medicinskih stručnjaka i institucija u našoj zemlji“, napisao je Konli, prenosi CNN.

Rekao je da očekuje da će predsednik da nastavi da obavlja svoje dužnosti bez prekida tokom oporavka, dodajući da će javnost izveštavati o daljem razvoju situacije.

Na TV debati u utorak, podseća CNN, Tramp se rugao svom rivalu što zbog čestog nošenja maski.

Podsećamo da je predsednička kampanja u toku. Odmah po objavljivanju vesti, Bela kuća je objavila novi raspored - otkazala je nekoliko događaja, uključujući predizborni skup na Floridi.

Šta je govorio o virusu

 Tokom epidemije, Tramp je u javnost izlazio sa brojnim kotroverznim izjavama u vezi sa virusom, izjavljivao je da se protivi uvođenju mere nošenja maske na nacionalnom nivou, iako su je pojedine savezne države uvele. "Ne slažem se da će virus nestati ako svi nose maske", govorio je, između ostalog, Tramp, a tvrdio je i "da će kovid nestati i bez vakcine..."

Predsednik Amerike je govorio "da istraživači razmatraju efekte dezinfekcionih sredstava" na virus i postavljao javno pitanje - mogu li ih ubrizgati u ljude pošto virus napada pluća. Trampove izjave odmah su odbacili zdravstveni stručnjaci, a on se kasnije branio time da je bio sarkastičan.

Predsednik SAD poručivao je vlastima da treba da uspore testiranje na koronavirus jer se povećanim testiranjem identifikuje i veći broj zaraženih. Testiranje je opisao kao "mač sa dve oštrice". "Kada toliko testirate, imaćete više zaraženih. Zato sam rekao svojim ljudima da uspore testiranje", rekao je u junu Tramp, kada je u zemlji bilo već oko 120.000 smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom.  

Koronavirus je, od početka epidemije, do sada odneo više od 200.000 života u SAD.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti