O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
OVIH 5 MESTA SU "TEMPIRANE BOMBE"
07. Oktobar 2020. godine
IZVOR/FOTO: MONDO/STEFAN STOJANOVIĆ
Najrizičnija mesta za širenje opasnog virusa.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da jedna zaražena osoba u proseku može da prenese zarazu na jednu ili dve osobe, pre nego što se pojave simptomi i povuče se u izolaciju. A "superprenosioci", kako najčeće nazivaju asimptomatske slučajeve, infekciju mogu da prenesu na deset, pa i više ljudi.

Iskustva iz sveta govore da su se zaraze munjevito širile na "neočekivanim" mestima, kao što su "gejtovi" na aerodromima, fabričkim pogonima, zatvorima i, naravnmo, ozloglašenim noćnim klubovima i barovima.

Srpski Krizni štab upozorava na dolazak trećeg talasa i pogiršanje epidemiološke situacije ako se mere ne budu poštovale i ako ne budemo disciplinovani, a neka mesta i situacije su posebno "kritične"

Gradski prevoz
Prema dr Konu, zasigurno najrizičnije mesto za prenos i širenjen zaraze. Zato je veoma važno, uz maksimlana trud da se održi propisana distanca, i da svi nose maske, ulaze samo na jedna vrata, izlaze na druga i da se vozila dezinfikuju. Zbog velikog rizika, kontrola u GSP vozilima je pojačana kako bi se osiguralo da građani poštuju propise.

Klubovi i kafići
Dolazi hladnije vreme, bašte se zatvaraju a društevni život se seli u zatvorene prostore. Ako se tome pridoda muzika, alkohol i višesatno đuskanje, fozička distanca gotovo da ne postoji... Rad ugostiteljskih objekata je produžen do 1 sat iza ponoći, ali dr Kon je naglasio da je moguće da ako bude nepoštovanja mera da se skrati radno vreme ugostiteljskih objekata.

Škole
Dr Kon je pre nekoliko nedelja rekao da je sistem dobar u osnovnim školama, da funkcioniše, ali da ga brine stanje sa srednjim školama. Dok još nismo imali nijednog prijavljenog zaraženog koronom u srednjim školama (u osnovima ih je uveliko bilo), dr Kon je izjavio da “postoji bojazan da će se slučajevi otkiti tek kada situacija izmakne kontroli”. Prošlog petka, međutim, virus bio prijavljen u 24 osnovne i 9 srednjih škola. Rizik postoji i jer su srednjoškolci najnonšalantniji u ponašanju i odnosu prema virusa pa su često i označi kao oni koji se slabo pridržavaju mera predostrožnosti.

Fakulteti
"Imamo nove rizične situacije, dolaze studenti, ispitni rokovi. Dolaze u domove, posebno u Beogradu, to je ponovo rizik", ispričao je letos epidemiolog Kon.

Podsetio je i da je prethodni porast broja novoobolelih počeo upravo od studenata, ali ne i u domovima.

"Porast je krenuo od studenata, ne u domovima, nego na raznim proslavama. Svaki drugi koji je dobio oboljenje je davao izjavu o nekom druženju masovnijem i nije odmah reagovano tako da se to proširilo", istakao je Kon.

Slavlja
U susret sezoni slava, koje će ove jeseni i zime biti proslavljane u specifičnim okolnostima zbog epidemije korona virusa, preporuke struke su jasne – krsnu slavu trebalo bi obeležiti uz poštovanje svih epidemioloških mera, u krugu porodice i uz manji broj gostiju i bez grljenja, ljubljenja, čestitanja. Epidemiolozi stalno upozoravaju da je rizik svako okupljanje većeg broja ljudi u zatvorenom, u kući ili stanu, i da se na mere prevencije ne sme zaboraviti i takva okupljanja treba svesti na prihvatljive okvire. I dalje je na snazi zabrana okupljanja više od 30 ljudi.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti