O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Pitanje: Da li se razmatra uvođenje policijskog časa? Odgovo...
08. Oktobar 2020. godine
IZVOR: TANJUG /// Foto: B92, arhiva
Beograd -- "Situacija je takva da nas najozbiljnije upozorava da ako mere ne sprovedimo dosledno preti porast broja obolelih", rekao je dr Srđa Janković.

Važno je da se poštuju i dosledno sprovode sve donete mere u cilju prevencije i sprečavanja daljeg masovnijeg zaražavanja, izjavio je danas imunolog dr Srđa Janković.

On je rekao da nije fokus samo na uvođenju rigoroznijih mera već upravo na doslednom sprovođenju već donetih, budući da se do sada pokazalo da je ono bilo dosta relaksirano.

"Situacija je takva da nas najozbiljnije upozorava da ako mere ne sprovedimo dosledno preti porast broja obolelih", rekao je dr Srđa Janković za Tv Pink.

Na pitanje da li pored Beograda, gde je najviše novozaraženih i gde je trenutno najnepovoljnija situacija, postoji u Srbiji još neko zarište, on je rekao da ga srećom za sada nema, ali da se to može desiti svuda gde dozvolimo.

"Moramo biti oprezni i posmatrati situaciju kao takvu da smo svi u riziku i da se sami ne zarazimo i ne prenesmo drugima. Samo tako možemo smanjiiti potencijal da se bolest širi", rekao je Janković.

On je upozorio da je svako veće okupljanje ujedno i potencijalno veći rizik da se virus prenese.

Objasnio je da je rizik za zaražavanje na otvorenom prostoru značajno manji nego u zatvorenom, ali da kada su veća okupljanja, odnosno kada ima više ljudi i bez dovoljne fizičke udaljenosti, i maski - rizik svakako raste.

Upitan da li Krizni štab razmatra ponovno uvođenje ranijih mera poput policijskog časa, on je rekao da se to ne razmatra trenutno i da naglasak nije toliko na tome već kako sprovoditi i striktno se pridržavati već donetih mera.

"Lično nisam siguran da bi to bilo svrsishodno u ovoj fazi epidemije. Takve mere su odigrale ulogu proletos, nije sada naglasak na tome toliko koliko kako poštovati donete mere, ali se prati situacija... Važnije je i svrsishodnije to, nego uvoditi drastične mere", kaže Janković.

Istakao je da je da je imajući u vidu da sledi sezona u kojoj ima i drugih virusa, naročito gripa važno da se što više građana vakciniše vakcinom za sezonski grip, naročito grupe koje su u faktorima rizika.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti