O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Objavljena optužnica, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići u Ha...
06. Novembar 2020. godine
AUTOR: Beta /// Foto: Izvor: N1
Bivši pripadnici OVK Hašim Tači, Kadri Veselji i Redžep Seljimi, optuženi za zločine protiv čovečnosti na Kosovu i u Albaniji, smešteni su u pritvor suda za zločine OVK u Sheveningenu, saopštio je taj sud. Jakup Krasnići će se u sudnici Specijalizovanih veća Kosova u Hagu pojaviti u ponedeljak, 9. novembra.

Tači (51), Veselji (53) i Seljimi (49) avionom iz Prištine doleteli su u Holandiju, pošto su obavešteni da je sudija za prethodni postupak potvrdio optužnicu protiv njih. U saopštenju suda piše da su oni bili "uhapšeni".  

Optužnicom protiv Tačija, Veseljija i Seljimija obuhvaćen je i Jakup Krasnići, koji je juče uhapšen u Prištini i prebačen u Hag, piše u saopštenju. 

Oni su, kao pripadnici Dreničke grupe OVK, u 10 tačaka optuženi za ubistva, nasilni nestanak osoba, progon i mučenje. Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini. Sud je saopštio da su zločini iz optužnice počinjeni od marta 1998. do septembra 1999. na Kosovu i u Albaniji.  

Kao ratni zločini, u optužnici su navedeni "nezakonito ili proizvoljno hapšenje i lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistva", a kao zločini protiv čovečnosti "zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni". 

"Na nekoliko lokacija širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji, pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova izvršili su krivična dela iz optužnice nad stotinama civila i lica koji nisu učestvovala u neprijateljstvima", piše u saopštenju suda.

Sud navodi da su "žrtve bile lica za koja se podozrevalo da ne podržavaju OVK i kasnije privremenu vladu Kosova".  

"To su bili: Srbi, Romi i Aškalije; katolici; civili za koje se verovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima; Albanci koji su podržavali Demokratsku savez Kosova ili bili povezani sa tom strankom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK".  

Žrtve su, po optužnici, bili i "Albanci koji se nisu pridružili OVK ili nisu podržavali OVK i lica koja su na osnovu svog trenutnog ili bivšeg zaposlenja važili za protivnike OVK".  

"Potvrđena optužnica navodi da su Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići individualno krivično odgovorni po raznim oblicima krivične odgovornosti za krivična dela iz optužnice koja su izvršena u kontekstu oružanog sukoba nemeđunarodnog karaktera na Kosovu i koja su činila deo raširenog i sistematskog napada na lica za koja se smatralo da su protivnici OVK", piše u saopštenju suda.  

Navodi se da će se Krasnići pred sudom pojaviti u ponedeljak, 9. novembra, kada će sudija za prethodni postupak proveriti da li su ispoštovana prava optuženog, uključujući i njegovo pravo na pravno zastupanje, kao i da li optuženi razume optužbe za koje se tereti.    

Po pravilima suda, optuženi prvi put moraju biti izvedeni pred sudiju "bez nepotrebnog odlaganja". Sud je takođe saopštio i da se prvo pristupanje sudu održava na javnoj sednici i moći će da se prati putem video striminga na internet stranici Specijalizovanih veća Kosova.

Glavni tužilac Džek Smit, predlog optužnice podneo je 24. aprila, a sudija je potvrdio optužnicu 26. oktobra, tačno šest meseci nakon što je podnet predlog. Optužnica je utemeljena na izveštaju specijalnog izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija, o zločinima OVK na Kosovu i u Albaniji, 1998-2000.  

U tom izveštaju iz 2011. godine, Marti je Tačija označio kao vođu Dreničke grupe OVK koja je u improvizovanim logorima u Albaniji pod nehumanim uslovima držala, mučila i ubijala zarobljene Srbe, kao i Albance i Rome koje je smatrala nelojalnima.

Marti je u izveštaju naveo pouzdana saznanja da su nekim od zarobljenih Srba u Albaniji posthumno bili vađeni organi koji su potom na crnom tržištu prodavani za transplantaciju. Veselji je u Martijevom izveštaju nazvan "osovinom" Dreničke grupe koja je opisana kao kriminalna organizacija koja se bavila i trgovinom drogom i ljudima, i drugim oblicima kriminala.

Martijev izveštaj je podstakao osnivanje Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu - kako se zvanično zove sud za zločine OVK. Pod međunarodnim pritiskom, Sud je 2015. godine osnovala Skupština Kosova.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti