O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Preminuo patrijarh Irinej
20. Novembar 2020. godine
IZVOR: B92 /// Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Patrijarhovo stanje naglo se pogoršalo juče, u četvrtak. On je testiran pozitivno na koronavirus 4. novembra, a već sutradan je hospitalizovan u Vojnoj bolnici na Karaburmi.

Patrijarh je juče bio u izuzetno teškom stanju i bio je priključen na aparate za održavanje rada vitalnih organa.

SPC je na svom sajtu u četvrtak objavila da je stanje patrijarha SPC pogoršano, kao i da se o njegovom zdravlju osim srpskih lekara, brinu i ruski.

Srpski patrijarh imao je 90 godina.


Zvone zvona, građani pale sveće

Povodom smrti patrijarha srpskog Irineja, zvona Hrama Svetog Save jutros su se oglašavala u više navrata, a pojedini vernici već su došli da odaju poštu preminulom poglavaru SPC. Sveće za pokoj duše poglavara Srpske pravoslavne crkve pale se ispred male crkve Svetog Save. Ispred te crkve nalazi se i nekoliko novinarskih ekipa.

10:23

Patrijarh može biti sahranjen u kripti Hrama svetog Save

Patrijarh Irinej će najverovatnije biti sahranjen u biće sahranjen u kripti Hrama svetog Save, kazao je za Tanjug šef Informativne službe SPC protodjakon Radomir Rakić. Patrijarh bi, ako nije drugačije odredio testamentom, bio prvi patrijarh sahranjen u beogradskom Hramu.

10:22

Poslednji oproštaji od Irineja

"Takvi kao vi nikada ne odlaze", "Vječnaja pamjat"... Srbija, pravosalvni svet ali i mnogi drug opraštaju se od patrijarha Irineja.

10:14

U Sabornoj crkvi služen pomen

U sabornoj crkvi arhangela Mihaila u Beogradu danas je služen pomen patrijarhu Irineju. Pomen je služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom, navodi se na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

10:12

Predsednik SPO Vuk Drašković poručio je danas da se patrijarh srpski Irinej preselio u večno pamćenje i zahvalnost srpskog naroda kao tihi i neumorni neimar koji je dovršio izgradnju Hrama Svetog Save. "Ostvario je svoju vrhovnu životnu želju i misiju. Vječnaja pamjat", naveo je Drašković u izjavi dostavljenoj medijima.

10:12

Princ Aleksandar Karađorđević izjavio da je sa velikom tugom primio vest o smrti patrijarha Irineja i da je ceo srpski narod ostao bez velikog duhovnog vođe.Kako je saopšteno, princ Aleksandar Karađorđević je naveo da će patrijarh Irinej ostati zapamćen kao "borac za Crkvu i srpski narod".

10:12

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović takođe je uputila saučešće Svetom arhijerejskom sinodu SPC, svim arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vernom pravoslavnom srpskom narodu. "Sa dubokim žaljenjem i tugom primila sam vest o smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja. Odlazak Njegove svetosti predstavlja ogroman gubitak i žalost za Srpsku pravoslavnu crkvu, srpski narod, ali i za celi hrišćanski svet", navela je Cvijanovićeva, saopšteno je iz njenog kabineta.

10:11

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je iskreno saučešće svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve, monaštvu, sveštenstvu i vernom narodu povodom smrti patrijarha srpskog Irineja. Dodik je poručio da je odlaskom patrijarha Crkva izgubila velikog molitvenika i istinskog pastira svog naroda, a građani Republike Srpske i velikog prijatelja. Patrijarh Irinej je, ističe Dodik, sa građanima Republike Srpske delio i dobro i zlo od kako je stupio na patrijaršijski tron. Srpski član Predsedništva BiH istakao je da se njegova svetost patrijarh Irinej "preselio u večnost odakle će i dalje svojim molitvama paziti na svoj narod".

09:15

Saučešće predstojatelja Pravoslavne crkve Ukrajine Mitropolita Epifanija

"Čudna je tajna smrti, jer kada dođe, ona donosi i tugu i gorčinu zbog razdvajanja, ali i spokoj od tuge i truda ovog veka.

Sa tugom sam saznao za upokojenje Predstojatelja Srpske pravoslavne crkve patrijarha Irineja.

On je sada skinuo svoje „kožne haljine“ (Post. 3:21), ali se okitio odećom koju je svojim životom ispleo i prešao iz privremenog u večni život gde nema ni bolesti, ni tuge, ni uzdaha."

09:07

Ko sad vodi SPC?

Do izbora 46. poglavara SPC, naslednika patrijarha Irineja, njegove dužnosti obavlja Sinod, kojim predsedava najstariji član.Izbor patrijarha se sprovodi najkasnije za tri meseca od dana kada je presto patrijarha upražnjen.

08:27

Oglasila se i SPC

Srpska pravoslavna crkva, na svom sajtu, postavila obaveštenje o smrti patrijarha Irineja.

"U petak, 20. novembra 2020. godine u 7:07 časova u Vojnoj kovid bolnici „Karaburma“ u Beogradu upokojio se u Gospodu Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski g. Irinej (Gavrilović)."

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti