O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Pada odluka o školama i vrtićima?
23. Novembar 2020. godine
IZVOR: BLIC /// Foto: Tanjug/P Photo/Nam Y. Huh/Ilustracija
Beograd -- Znamo da je Vlada usvojila nove mera koje je doneo Krizni štab za borbu protiv kovida 19, ali stotine hiljada roditelja ne zna šta će biti s školama i vrtićima.

Osim što je radno vreme kafića, restorana, klubova i kladionica od utorka skraćeno do 18.00 časova, broj putnika u javnom gradskom prevozu biće ograničen, svi koji mogu biće poslati na rad od kuće.

Juče su obelodanjene neke od novih mera koje su doneli Krizni štab za borbu protiv kovida 19 i Vlada Srbije, ali ne i one koje stotine hiljada roditelja najviše interesuju, a vezane su za - škole i vrtiće, piše Blic.

Pojedine lokalne samouprave su već iskoristile nedovoljno jasnu zakonsku regulativu, te su nakon proglašenja vanredne situacije odlučile da, do daljnjeg, zatvore škole, a đake pošalju na onlajn nastavu. Takav je bio slučaj sa Vrbasom, Paraćinom, Temerinom, Bujanovcem, ali i pojedinim obrazovnim ustanovama u Nišu.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, zasad, izbegava da donese odluku na nivou cele države, navodeći statističke podatke koji govore da u školama nije došlo do većeg zaražavanja đaka i nastavnika, ali je čini se ipak pitanje dana kada će đaci privremeno preći na nastavu od kuće.

Prema poslednjim informacijama, kako piše dalje Blic, pored studenata, na onlajn bi sigurno prešli i srednjoškolci, jedina dilema vezana je za starije osnovce, od petog do osmog razreda, dok bi trenutno jedini u školama ostali mlađi osnovci, đaci od prvog do četvrtog osnovne škole.

Trenutni sistem, po kojem se odluka prepušta lokalnim samoupravama, moguć je u manjim sredinama, ali teško sprovodiv u velikim, poput Beograda koji ima 17 gradskih i prigradskih opština, i gde se odluka mora doneti na globalnom nivou, za skoro 300 obrazovnih ustanova.

Ništa manju brigu nemaju ni roditelji najmlađih, onih koji pohađaju predškolske ustanove. Naime, pojedini gradovi su, kako bi rasteretili vrtiće u kojima je i popriličan broj pre svega zaraženih vaspitačica, odlučili da na čuvanje mogu samo deca čiji su roditelji obavezni da budu na svojim radnim mestima.

Tako će od utorka veliki broj zaposlenih preći na rad od kuće, tako će i sve veći broj opština i gradova i insistirati na obaveznoj potvrdi roditelja. U suprotnom neće primati mališane.

Kako nezvanično saznaje Blic, odluka o školama i vrtićima mogla bi da bude doneta već u narednih nekoliko dana.

Ružić Pominje se ideja da raspust bude od 21. decembra do 20. januara

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da treba razdvojiti ono što se dešava u obazovnom sistemu od onoga što se događa u društvu.

"Brojke rastu, to ne znači da ne rastu brojke zaraženih među zaposlenima u prosveti i među decom - brojke su po statistici zanemarljive ali sistemima nivo do kojeg može da izdrži taj udar koji dolazi spolja - ne iz obrazovnog sistema jer obrazovni sistem nije mesto gde je transmisija virusa prisutna u tom visokom nivou", kaže Ružić za RTS.

Krizni štab je referentan za preporuke, Vlada će doneti odluke, a jedinice lokalne samouprave gde se uvodi vanredna situcija one su u obavezi da boaveste nadležne školske uprave ukolio žele da se prebace na onlajn nastavu, objašnjava ministar.

"Škole se ne zatvaraju, može se preći na onlajn, pominje se ideja da se unificiraju kalendari sa AP Vojvodine sa ostakom Srbije u pogledu raspusta - da raspust bude od 21. decembra do 20. januara da bi se pokrili svi praznici", istakao je Ružić.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti