O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
SRBIJA DOBILA VAKCINU! Prve doze "Fajzerove" vakcine već sti...
22. Decembar 2020. godine
Izvor: Preneto sa portala Mondo.rs /// FOTO: EPA
Prve doze vakcine "Fajzer/Biontek" stigle su nešto pre deset časova na beogradski aerodrom "Nikola Tesla"!

Stiže oko 4.800 doza vakcine koju je pre četiri dana odobrila Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije.

Agencija je odobrila "Fajzerovu" vakcinu, a Pavle Zelić iz Agencije je objasnio kako je izgledao proces odobravanja.

"Kontrolisali smo kvalitet, bezbednost i efikasnost, kao i delotvornost, ono što najviše zanima građane. Prve doze, njih 4.875, stižu u narednim danima, a tada izdaje laboratorija sertifikat i to je poslednji korak pred dolazak vakcine pred građane", rekao je on u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

"Od 2. decembra, kada smo dobili dokumentaciju, pažljivo procenjujemo sve što tvrdi proizvođač, a mi kao nacionalno telo moramo da potvrdimo. Dokazujemo da su neželjene reakcije takve da ne izazivaju zabrinutost, pa čuvenu efikasnost od 95 odsto, sve to naši vrhunski stručnjaci procenjuju danonoćno. Sve je tako i zadovoljni smo rezultatima", rekao je on.

Kada su u pitanju neželjeni efekti, Zelić je kazao da se ne razlikuju od drugih vakcina.

"Bol ili otok na mestu primene, svi smo primali vakcine i znamo za to. Postoji učestala reakcija u vidu bola u mišićima, zamora ili glavobolje. Svakako su dva dana glavobolje manji rizik nego da obolite od korone", rekao je on.

"Zaista vidimo da se to u praksi i dešava, ova vakcina će preokrenuti situaciju, ogroman je uspeh ovakva efikasnost", rekao je on.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti