O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Lončar: Stiže milion vakcina u januaru, deo ide nesrpskom st...
28. Decembar 2020. godine
AUTOR: Beta; AUTOR: FoNet /// FOTO: N1
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kazao je da očekuje preko milion doza vakcina protiv COVID-19 u januaru i da će, kao što je prethodno najavio predsednik Aleksandar Vučić, deo sledećeg kontigenta tog medicinskog sredstva nameniti nesrpskom stanovništvu na Kosovu i Metohiji.

Lončar je, gostujući na TV Pink, naveo da negativni komentari Prištine predstavljaju glas manjine, a da su komentari tamošnjeg stanovništva na ove najave pozitivni.

"I kada radite sve da pomognete to neko svodi na politiku... Svaka ta vakcina spašava jedan ljudski život, a oni imaju nešto protiv toga. Bez pomoći Srbije, oni bi prvu dozu vakcina mogli da dobiju tek u junu (2021. godine). Oni imaju politički problem, da ne mogu da se pomire sa politikom mira i politikom pomoći predsednika Vučića", naveo je Lončar.

On je naveo da Srbija oko 39 odsto kovid pacijenata ima na bolničkom lečenju, što je iznad evropskog proseka, i da stanovnici Ujedinjenog Kraljevstva "ne mogu ni da dođu do lekara", već da terapiju dobijaju putem aplikacije.

Ministar je potvrdio da je pukla cev u novoizgrađenoj bolnici u Batajnici, dodao da je kvar saniran i da nikakvih posledica nije bilo ni po zdravstvene radnike ni po pacijente.

"To se dešava i u stanu i u hotelu, može se desiti svuda", rekao je Lončar.

On je naveo da će u sredu početi izgradnja novog dela Kliničkog centra Vojvodine, da zvanično sa radom počinje interna klinika KCV sa preko 200 kreveta, kao i da je u planu izgradnja dodatnih zdravstvenih kapaciteta.

Petković: Koronavirus ne poznaje etničko poreklo
Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je nezamislivo da neko politiku stavlja iznad očuvanja života i da u trenutku kada se čitav svet bori sa pandemijom koronavirusa, kada se bližimo cifri od dva miliona preminulih, neko želi da se obračunava sa vakcinama i da sprečava imunizaciju.

Petković je istakao da smo navikli da tokom svake predizborne kampanje u Prištini glavna meta napada bude Srbija, ali je upozorio da ničije političke ambicije ne smeju da budu iznad zdravlja i života ljudi.

Koronavirus ne poznaje etničko poreklo, što dobro razume Srbija koja prema preporuci predsednika Aleksandra Vučića nastoji da obezbedi dovoljne količine vakcina i za druge zajednice i sredine na Kosovu i Metohiji, naveo je Petković u pisanoj izjavi.

Podsetivši da je Srbija u jeku pandemije poklonila hiljadu PCR testova Institutu za javno zdravlje u u Prištini, Petković je naglasio da je naša obaveza da obezbedimo dovoljne količine vakcina za sve građane, bez izuzetka.

"U borbi za očuvanje zdravlja građana politici nema mesta, jer se svi borimo protiv istog, nevidljivog neprijatelja, a za Srbiju put humanosti i solidarnosti nema alternativu", poručio je Petković.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti