O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
NUNS: Ozbiljne pretnje Jeleni Zorić, UNS – da reaguje i komo...
31. Decembar 2020. godine
AUTOR: Beta, FoNet /// FOTO: Nebojša Babić
Ozbiljne pretnje koje je advokat Svetislav Bojić uputio novinarki Televizije N1 Jeleni Zorić, zahtevaju brzu i efikasnu reakciju javnog tužilaštva, poručilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije, zahtevajući od državnih organa da ugroženoj novinarki obezbedi sigurnost. Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je danas da disciplinski organi Advokatske komore Beograda hitno reaguju na pretnje.

Udruženje u saopštenju podseća da je advokat Predraga Koluvije, prvooptuženog u slučaju „Jovanjica“, prišao 28. decembra nakon ročišta Jeleni Zorić dok je bila na reporterskom zadatku, i preneo reči svog klijenta da ga ona „uništava i rastura izveštavanjem“ i poručio da nije dobro prošao „ko god se o Peđu ogrešio“, a sutradan joj je rekao: „Zamalo da Peđi danas bude ukinut pritvor, a Peđa te je puno, puno pozdravio.“

Uz ocenu da te poruke „liče na one iz filmova o mafijaškim klanovima“, i da su „više su nego jasna pretnja“, Nezavisno udruženje novinara Srbije zahteva od državnih organa da ugroženoj novinarki osigura bezbednost.

„Pridružujemo se zahtevu televizije N1 koja će advokatskim komorama, čiji je advokat Bojić član, uputiti pitanje da li su njegovi nedavni postupci u skladu sa etičkim standardima te profesije i tražiti da mu se advokatska licenca privremeno suspenduje do konačne odluke nadležnih organa advokatskih komora“, ističe NUNS.

Uz punu podršku Jeleni Zorić i redakciji N1, NUNS izražava uverenje da će ona i dalje o slučaju „Jovanjica“ i drugim temama izveštavati hrabro i profesionalno.

„O ovom slučaju izvestićemo međunarodne asocijacije novinara i učinićemo sve da slučaj ostane prisutan u javnosti dok ne dobije sudski epilog“, poručuje NNS povodom pretnji novinarki N1 Jeleni Zorić.

UNS: Advokatska komora hitno da reaguje
Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je danas da disciplinski organi Advokatske komore Beograda hitno reaguju na pretnje koje je advokat Svetislav Bojić u ponedeljak i utorak uputio novinarki televizije N1 Jeleni Zorić.

„UNS očekuje da se Advokatska komora ogradi od ovih pretnji i da ispita da li Svetislav Bojić zaslužuje da i dalje ima licencu za obavljanje advokatskog posla“, navodi se u saopštenju tog novinarskog udruženja.

UNS je pozdravio reakciju policije i tužilaštva na prijavu koju im je Jelena Zorić uputila i veruje da je to rezultat uspostavljanja nove radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara pri Vladi Srbije.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti