O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Poleće Er Srbija
01. Avgust 2013. godine
Beograd - Sporazum o strateškom partnerstvu Etihad Ervejza i Vlade Srbije potpisan je svečano nešto pre podneva u Beogradu.
Tim ugovorom predviđeno je osnivanje avio kompanije Er Srbija u kojem će partner iz Ujedinjenih Arapskih Emirata imati 49 odsto udela, a ostatak Srbija. Dve strane će uložiti odmah po 40 miliona američkih dolara operativnog kapitala, a u perspektivi po dodatnih 60 miliona dolara. Etihad ugovorom dobija petogodišnje upravljanje novom kompanijom, čiji vizuelni identitet je otkriven tokom ceremonije potpisivanja ugovora.
Kristalna dvorana hotela Hajat nije videla toliko uzbuđenje još od 2006. kada je norveški Telenor na javnoj aukciji kupio nekadašnji Mobtel za 1,5 milijardi Evra, kada su prvi potpredsednik vlade Vučić, direktor Etihada Hogan i čelnik novostvorene Er Srbije Kondić otkrili maketu Erbasovog aviona sa oznakama nacionalnog avio prevoznika Srbije. Dvoranom se prolomio veliki aplauz, a osim zvanica, prisutni je bilo više od stotinu novinara iz Srbije, okolnih zemalja, kao i izveštači globalnih medija.

- Zadovoljstvo mi je da poželim dobrodošlicu Er Srbiji u alijansu naših partnerskih aviokompanija i radujem se budućem radu u kojem ćemo izgraditi održivu, konkurentu i profitabilnu kompaniju - rekao je Džejms Hogan, koji je prošle godine proglašen za najboljeg menadžera u vazduhoplovnoj industriji na globalnom nivou. On je najavio veoma brze poteze, pre svega uvođenje 10 aviona Erbas A319 do kraja godine, otvaranje redovne linije Er Srbije prema Abu Dabiju odakle će biti omogućeno mnoštvo letova Etihadom prema Dalekom istoku i Australiji.

Osim toga, Er Srbija će uz postojeća 33 grada na kojima je leteo Jat Ervejz, uvesti još 12 destinacija. Uz Abu Dabi, to će biti letovi za Banja Luku, Bejrut, Bukureš, Budimpeštu, Kairo, Kijev, Ljubaljanu, Prag, Sofiju, Varnu i Varšavu. Promenu vizuelnog identiteta, čiji je autor 25-godišnja studentiknja dizajna iz Novog Sada Tamara Maksimović, pratiće potpuna promena "inflight" proizvoda, odnosno usluge unutar kabine aviona, i to po standardima koji važe za Etihad, inače najbržerastuću aviokompaniju u svetu.

 
Na svečanosti potpisivanja ugovora o strateškom partnerstvu predstavljen je i direktor nove kompanije Dane Kondić. Australijanac prve generacije srpskih emigranta koji su krajem pedesetih iz današnje Republike Srpske odselili u Sidnej, gde se Kondić rodio i školovao, proveo je dvadeset godina u vazduhoplovnim kompanijama, najpre u australijskom Kvantasu, zatim i u Malezijskoj vazduhoplovnoj kompaniji. On je najavio da će veoma brzo doći do potpune transformacije dosadašnjeg Jata u Er Srbiju, ali na novinarska pitanja o konkretnim potezima nije hteo detaljnije da govori, pravdajući se činjenicom da je tek došao u Srbiju i da se upoznaje sa stanjem u Jatu.

Aleksandar Vučić je istakao da je ovo istorijski dan za Srbiju, da će njena vazduhoplovna kompanija postati profitabilno preduzeće koje će širiti dobar imidž zemlje. Na "nezgodna" novinarska pitanja, poput onog o tome šta će biti sa akcijama Jata, prvi potpredsednik je odgovarao sa doziranom arogancijom, pa je tako upitao novinare da mu objasne da li postoji način da se akcionarima podeli neka dobit iz negativnog kapitala, odnosno gubatak koje Jat već godinama "zarađuje". Na pitanje novinara iz Emirata kada će biti otvorena srpska ambasada u Abu Dabiju, Vučić je rekao da će se to desiti već u septembru i da će Beograd u glavni grad UAE poslati "najboljeg diplomatu kojeg ima".

Izvor: Danas
Autor: GBR
Foto: Danas/G. Brkić
Poljska bi mogla da uđe u rat?
20. Mart 2023. godine
Arhiva vesti