O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Mali: Ko se prijavi za prvih 30 evra, automatski će dobiti i...
29. Januar 2021. godine
Autor:FoNet, RTS /// Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović
Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas za RTS da će se prijavljivanje za novi paket pomoći građanima početi u aprilu, kao i da celokupni paket pomoći građanima i privredi iznosi oko 235 milijardi dinara, a ukoliko u njega budu uključena i velika preduzeća, da će dostići vrednost od 250 milijardi dinara.

Mali je naglasio da, što se tiče pomoći za sve punoletne građane, „prvih 30 evra sledi u maju, drugih 30 evra u novembru“, dok će penzioneri dobiti dodatnih 50 evra u septembru.

„Ko se prijavi za prvih 30 evra, automatski će dobiti i drugih 30 evra. Nije potrebno dva puta se prijavljivati“, rekao je Mali.

Kada je reč o pomoći privredi, podsetio je da će mikro, mala i srednja preduzeća, kao i preduzetnici dobiti tri puta po 50 odsto minimalne zarade, da ta podrška „pokriva“ mart, april i maj, i da isplata počinje u aprilu za mart, i da se nastavlja u naredna dva meseca.

„Jedina nedoumica je za velika preduzeća, radimo na analizama, koliko ima preduzeća i da li i njih da uključimo u 50 odsto minimalne zarade“, rekao je Mali.

Sektorsku pomoć od po 600 evra po autobusu tokom šest meseci dobiće autoprevoznici, dok država radi u još dva pravca.

„Postojeća garantna šema biće ‘proširena’ sa 500 miliona evra, i vredeće ukupno 60 milijardi dinara“, najavio je Mali i rekao da to znači „dodatnu likvidnost, dodatna obrtna sredstva“ za domaće kompanije.

Dodao je da su u toku pregovori sa bankama da nivo garancije prema bankama država poveća kako bi one bile spremne da daju kredite i onima koji u mnogo lošijem položaju.

„Ukupna vrednost ovog programa je 235 milijardi dinara, ukoliko budemo uključili i velika preduzeća stiće ćemo do cifre od 250 milijardi, i to je sveobuhvatan program koji je usmeren ka onima kojima je pomoć potrebna“, rekao je Mali.

Poručio je da Srbija neće prekidati pomoć dok traje kriza, i naveo niz podataka koji, prema njegovoj oceni, pokazuju uspeh prethodnog programa pomoći.

Naveo je da je za januar planirana naplata oko 101 milijardu dinara prihoda u budžetu, a da izgleda da ćemo imati prihode od 110 milijardi“, da je naplata bruto domaćeg PDV u 2020. bila za pet odsto bolja u 2019. a neto PDV za 30,4 odsto bolja u istom periodu, a da je industrijska proizvodnja u decembru 2020. bila za 4,1 odsto viša nego u istom mesecu 2019. godine.

Dodao je da je stopa nezaposlenosti u trećem tromesečju 2020 . godine bila 9 odsto kao i da je stopa pada bruto domaćeg proizvoda (BDP) bila najniža u Evropi.

„Da li bismo takav rezultat imali da nismo pomogli privredu, da nismo sa 100 evra pomogli građane? Pa naravno da ne bismo“, ocenio je Mali.

„Hoćemo da budemo još bolji, da država sada kada ima rezerve držimo makroekomosmku stabilnost pod kontrolom, javni dug nam je u odnosu na BDP pod kontrolom, nećemo preći tih 60 odsto nikako“, rekao je Mali i najavio da će budžet verovatno ostvariti suficit u januaru.


Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti