O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Falkoni: Ekonomski odnosi Srbije i Francuske napredovali upr...
01. Februar 2021. godine
Autor: Beta /// Foto: N1
Francuski ambasador u Beogradu Žan Luj Falkoni ukazao je, u obraćanju sunarodnicima koji žive u Srbiji, da su ekonomski odnosi dve zemlje napredovali uprkos pandemiji koronavirusa, kao i da je privilegovan među svojim kolegama u svetu što je u Srbiji kampanja vakcinacije protiv koronavirusa počela i funkcioniše.

„Uprkos ovoj epidemiji kovida, odnosi između Francuske i Srbije na ekonomskom i političkom nivou, na najvišem nivou, se nastavljaju i čak se nastavljaju bolje i više nego pre“, rekao je Falkoni u obraćanju sunarodnicima u Srbiji, prenetom preko tviter naloga Ambasade Francuske.

Rekao je da su francuski ekonomski interesi, koji su se razvili u Srbiji poslednjih godina, podstaknuti pre svega posetom francuskog predsednika Beogradu u julu 2019. godine, nastavljeni i napredovali u ovoj kovid situaciji.

Naveo je velike projekte kao nastavljen rad firme Vansi na Aerodromu Beograd, fabriku za obradu otpada u Vinči i izgradnju metroa u Beogradu koji je, po njegovim rečima, od hipotetičke teme u poslednjoj godini prešao u realnost.


Falkoni je ukazao i da je potvda o daljem razvoju ekonomskih odnosa i to što je ekonomska delegacija Srbije u poseti Francuskoj, gde će ih primiti ministar ekonomije Bruno le Mer i drugi ministri i koja će obići metroe u Parizu i Lionu.

Takođe je ukazao da se, dok ovo govori, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi u Parizu ponovo, posle posete u julu 2020. godine, na poziv predsednika Emanuela Makrona.

Dvojica zvaničnika će razgovarati na radnom ručku o ekonomskim i političkim pitanjima, pitanjima puta Srbije ka EU i svim drugim vezanim za odnose na najvišem nivou, rekao je Falkoni.

Ambasador je svojim sunarodnicima govorio o zdravstvenoj situaciji i teškoćama sa kojima se svi suočavaju zbog kovid krize i rekao da je on u posebnom položaju time što se nalazi u Srbiji, gde je kampanja vakcinacije počela.

„U odnosu na sve svoje kolege u svetu vrlo sam prilvilegovan što mogu ovo da vam kažem“, rekao je Falkoni i dodao da je teško predvideti ishod krize, ali da je uveren da je to i preporuka francuskih vlasti, da je vakcina rešenje i zato preporučuje sunarodnicima da se vakcinišu, naglašavajući da je to lična odluka.

U Srbiji su ponuđene sve vakcine građanima, strancima i Srbima, rekao je Falkoni i naveo da francuske vlasti što se preporuka tiče daju prednost vakcinama koje su priznate u EU i u Francuskoj, a to su Fajzer Biontek, Moderna i AstraZeneka.

„To ne znači da su druge koje se nude opasne ili čak neefikasne, to samo znači da nisu date u Francuskoj na odobrenje zdravstvenih vlasti“, rekao je Falkoni, dodajući da „prema tome ne može da ima stav o njima“ i zaključio da oko vakcinacije izbor ostaje na svakom pojedinačno.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti