O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
"Novi, super soj koronavirusa"
11. Februar 2021. godine
IZVOR: B92 /// Foto: EPA-EFE/ ANDY RAIN
Kristijan Ramadan profesor molekularne medicine sa Univerziteta u Oksfordu rekao je da se pojavila i nova mutacija britanskog soja koronavirusa - super soj.

Britanski soj otkriven je u decembru 2020. godine, te da je zadnjih mjesec dana postao dominantan soj jer je više od 50 posto ljudi zaraženo tim sojem, piše Jutarnji.

"Otkriveno je i da taj britanski soj ima mutaciju koja je došla iz južnoafričkog soja. Sada imamo novi super soj britanski s južnoafričkom mutacijom koji može možda izbjeći imuni odgovor", izjavio je Ramadan.

Dodao je da Britanija vakciniše stanovništvo velikom dinamika i da je do sada vakcinisano 13 miliona ljudi. Do sredine februara očekuju da će se vakcinisati oko 15 miliona ljudi.

Kad je reč o AstraZeneka vakcini, Ramadan je rekao da je ona jednako učinkovita kao i druge vakcine, te da najnoviji podaci pokazuju da AstraZenekina vakcina u svim dobnim skupinama štiti i stvara jednaki imunitet, prenosi HRT.

"Najnovija klinička ispitivanja pokazuju da AstraZeneka stvara imunitet već nakon 20-ak dana u 76 posto slučajeva nakon prve doze, a nakon druge doze štiti i do 85 posto slučajeva".

Na pitanje da li pojava novog soja najavljuje treći talas epidemije, Ramadan je rekao da će to zavisi od restriktivnih mera.
Poljska bi mogla da uđe u rat?
20. Mart 2023. godine
Arhiva vesti