O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Ustoličenje patrijarha Porfirija
19. Februar 2021. godine
Autor:Beta, N1 Beograd, nova.rs, FoNet /// Foto: Tanjug/Rade Prelić
U toku je ustoličenje novog poglavara SPC na molitvenoj svečanosti u Sabornoj crkvi u Beogradu. Liturgija je počela u 9 časova. Nakon ustoličenja u Sabornoj crkvi, patrijarh Porfirije treba da bude uveden u tron Patrijaraha srpskih u Pećkoj Patrijaršiji, istorijskom sedištu poglavara Srpske pravoslavne crkve. O tom datumu javnost će biti naknadno obaveštena, saopštila je SPC. Liturgiji prisustvuje veliki broj građana, među kojima je dosta onih koji ne nose maske. I većina sveštenika - bez zaštitnih maski. Prisustvuje više ministara, još nema predsednika Aleksandra Vučića.

10.17 – Liturgiji prisustvuju i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i direktor BIA Bratislav Gašić.

10.12 – Mitropolit Kijevski i sve Ukrajine, poglavar Pravoslavne crkve Ukrajine, Epifanije čestitao je mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju izbor za patrijarha Srpske pravoslavne crkve. Kako je saopšteno, on je čestitao „izabranom sabratu patrijarhu Porfiriju na prihvatanju pozvanja da bude Predstojatelj sestrinske Srpske pravoslavne crkve“. „Nasledniku prestola svetoga Save, patrijarhu Porfiriju, želim da mnogo blagoslovenih godina služi svojoj pomesnoj Crkvi, pobožnom narodu i svoj punoti pravoslavlja“, poručio je Epifanije.

10.01 – Ustoličenju patrijarha prisustvuje i Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova Srbije. Selaković je, inače, godinama unazad percipiran kao “siva eminencija” srpske crkve. Tu je i “proterani” ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović. U Sabornoj crkvi je i Mlađan Đorđević, osnivač i vođa opozicionog pokreta “Oslobođenje”. Zanimljivo je, prenosi Nova.rs, da u Sabornoj crkvi nema predsednika Vučića – makar za sada.

9.50 – Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin raduje se danima u kojima će novi poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije voditi Crkvu, „blažiti rane našeg naroda i koračati putem Svetog Save“. „Vaša Svetosti, težina odgovornosti koju ste poneli može da se meri samo veličinom nade koja prati Vaš izbor“, naglasio je Vulin u čestitki novom patrijarhu. „O našem narodu ste brinuli kao mitorpolit zagrebačko-ljubljanski, tamo gde su bol i patnja i nepravda, a kao iguman i vladika razumeli ste padove i grehe malog čoveka kada bi krenuo stranputicom“, istakao je Vulin. „Našoj mladosti ste vraćali nadu u ‘Zemlji živih’ i zahvalne su Vam majke za druge rođendane dece koju ste ljubavlju izbavili iz pakla droge. O budućnosti našeg naroda brinuli ste hrabreći i našu vojsku ne zaboravljajući da su Srbi ili slobodni ili nisu Srbi“, napisao je Vulin u čestitki, koju u saopštenju prenosi MUP.

9.43 – U ime Mešihata srbijanskog i beogradskog Muftijstva i u svoje lično ime, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, sveštenstvu i svim pripadnicima SPC, čestitam izbor novog poglavara SPC, gospodina Porfirija, napisao je na Tviteru muftija beogradski Mustafa Jusufspahić.

9.39 – Prvo čitanje svetog Jevanđelja. U liturgiji učestvuje i Prvo beogradsko pevačko društvo kojim diriguje Svetlana Vilić.

9.33 – SAD čestitaju SPC i njenim vernicima izbor mitropolita Porfirija za novog patrijarha, saopštio je Stejt department.

9.29 – Predsednik Hrvatske Zoran Milanović ističe da je mitropolit Porfirije čovek koji je „iznad standarda onih izabranih pre njega“. „Na njega će biti stavljen veliki pritisak. Ne vidim kako bi on mogao biti most između Hrvatske i predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, izjavio je Milanović za hrvatsku televiziju Nova. „Mi smo svetovni državnici. Njegova uloga tu nije bitna“, smatra Milanović, a prenosi FoNet.

9.12 – Veći broj građana, državnih zvaničnika i predstavnika drugih verskih zajednica prisustvuje liturgiji. Samo pojedini sveštenici koji učestvuju u liturgiji nose zaštitne maske. Ni svi građani se ne pridržavaju epidemioloških mera. Uneto sveto Jevanđelje u oltar.

9.00 – Liturgija na kojoj će biti ustoličen novi patrijarh srpski Porfirije, počela je u Sabornoj crkvi u Beogradu. U sam čin patrijarha, osim čuvara patrijaršijskog trona Hrizostoma, uvešće ga i episkop sremski Vasilije, koji je juče predsedavao Saborom SPC na kom je izabran 46. patrijarh srpski.

8.55 – Među prvima je ispred Saborne crkve stigao i Simo Spasić iz Udruženja porodica kosmetskih žrtava, vatreni pristalica vladajuće Srpske napredne stranke i predsednika Aleksandra Vučića, javlja „Nova.rs“. U rukama je, kao što se vidi na fotografiji, nosio i veliki plakat posvećen predsedniku Vučiću.

Nemanja Jovanović/Nova.rs
8.52 – Okupljaju se crkveni velikodostojnici i državni zvaničnici pred ustoličenje patrijarha u Sabornoj crkvi.

8.10 – Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić uputio je čestitku novoizabranom patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju u kojoj mu je poželeo da „dugo i plodonosno radi u ime Hristovo, a u čast roda srpskog i sveg roda pravoslavnog“.“Tokom svog službovanja, stekli ste svojim radom, požrtvovanom i iskrenom verom poštovanje među vernicima, samim tim verujemo da će pod vašim vođstvom tron Svetog Save veroispovedati o snažnom jedinstvu među građanima kako u Srbiji, tako i u celom svetu“, naveo je Dačić, a saopštio njegov kabinet.

8.03 – Plan ustoličenja

Činom ustoličenja novi patrijarh preuzima sva prava i dužnosti koji mu po kanonima i crkvenom Ustavu pripadaju. Mitropolit dabrobosanski Hrizostom, kao čuvar trona dok je upražnjen, trebalo bi da mu preda poglavarska znamenja – žezlo, panagiju i belu patrijarašku panu.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti