O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Kostić: Ni u jednom nastupu nisam pomenuo potpisivanje ili d...
18. Mart 2021. godine
Autor:Beta, Vreme /// Foto: N1
Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić je, govoreći o Kosovu i Metohiji, naveo da ni u jednom javnom istupanju, intervjuu ili tekstu nije pomenuo olako potpisivanje ili davanje bilo čega, niti bi tek tako bilo šta potpisao i dao, dodajući - "ispravno i srećom niko me ništa i ne pita".

„Ali jesam smatrao i to napisao da je u ovakvim državnim i nacionalnim prelomima, najracionalniji pristup podela odgovornosti (razgovori, razgovori, razgovori na najrazličitijim nivoima države i društva, ma kakve bile nesuglasice) u definisanju ‘crvenih linija državnih i nacionalnih interesa’, a potom i u odluci da li će se kroz kakav kompromis nešto prihvatiti ili se ništa neće prihvatiti“, istakao je Kostić u autorskom tekstu za novi broj nedeljnika Vreme.


Kako je naglasio, „samo da bilo koja od ovih odluka bude naša i bude promišljena“, navodeći da to „nije posao za pojedinca ili grupu pojedinaca“.

„Prostačka i opasna je upornost i sumnjive namere onih koji nas pozivaju na brze dogovore o vekovnim problemima – hoću da kažem da mi se kao običnom gradjaninu čini kako za naše medjusobne razgovore i, hoću da verujem, dogovore, uvek imamo više vremena nego dobre volje. Siguran sam, međutim, da bez obzira ko je i ko će biti njen predsedenik, za ovu vrstu problema SANU ima i dobru volju i vreme“, poručio je Kostić.

On je, navodeći da iako neće da veruje da se radi o nameri, automatski je izvršeno njegovo svrstavanje „u onaj ekstremni kraj spektra ‘KiM rebusa’ u kome se nalaze oni koji bi bez razmišljanja sve da priznaju, potpišu i daju, za razliku od druge krajnosti, u kojoj su oni koji ništa od toga ne bi učinili“.

„Između te Scile i Haridbe provlačiće se oni koji će odluke donositi“, ocenio je Kostić.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti