O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
SNS-u finansije, SPS-u kultura?
05. Avgust 2013. godine
Beograd -- Ministarstva privrede i finansija pripašće SNS-u, dok će SPS najverovatnije dobiti resor regionalnog razvoja i lokalne samouprave, piše Blic.
SPS neće dobiti nijedan resor Mlađana Dinkića, piše ovaj list, pozivajući se na izvor iz SNS-a.

Izvor "Blica" je rekao da se ide ka tome da bar u jednom od ta dva ministarstva sedi ili stranac ili nestranački stručnjak.

"Blic", pozivajući se na svoje izvore, navodi da je i dalje neizvesno šta će biti od kabineta Suzane Grubješić, potpredsednice Vlade Srbije zadužene za evrointegracije. 

Nije nemoguće ni da će SNS socijalistima prepustiti mesto ministra kulture. 

Lideri SNS i SPS će narednih dana početi razgovore o raspodeli, zameni i spajanju resora, dok će personalna rešenja za ministarske funkcije uslediti nešto kasnije. 

Iako je najavljivano da će resor rudarstva najverovatnije biti pripojen energetici, male su verovatnoće da se to dogodi, s obzirom na to da je Milan Bačević preživeo rekonstrukciju. 


Na udaru rekonstrukcije našli su se samo ministri iz SNS, SPS i URS, dok su predstavnici manjih stranaka vladajuće koalicije iz bezbedne "hladovine" gledali politički okršaj jačih partnera. 

Tako da Rasim Ljajić (SDPS), Jovan Krkobabić (PUPS), Velimir Ilić (NS) i Sulejman Ugljanin (SDA) praktično nisu do sada ni uključivani u pregovore o rokadama u Nemanjinoj 11, a gotovo je izvesno da će svi oni ostati na svojim funkcijama. 

Jedino je potpredsednik Ljajić, neplanski i ne svojom voljom, zakoračio nakratko prošle nedelje u novi međupartijski "ring". Deo njegovih resora zatražio je Mlađan Dinkić, pa je lider SDPS poručio premijeru Dačiću da bi on napustio Vladu ako bi se ispunila želja lidera URS. Posle te epizode, Ljajić kaže da bi bilo politički korektno da svi koalicioni partneri učestvuju u izmeni Zakona o ministarstvima, čime bi se uvažio novi odnos snaga nakon izlaska URS iz Vlade. 

"Naravno, ne očekujemo bitno drugačiju raspodelu u ministarstvima, jer će dve ključne stranke vladajuće koalicije verovatno podeliti resore koji su do sada pripadali URS. Ali bilo bi korektno da se uvaži novi odnos snaga koji imamo i u Vladi i u parlamentu". 

Lideru NS i ministru građevine Velimiru Iliću ne samo da ne preti zamena, već je u nekim spekulacijama "kandidovan" i za preuzimanje upražnjenog resora saobraćaja: 

"Sledeće sedmice trebalo bi da bude poznat konkretan predlog za Ministarstvo saobraćaja, koje je do sada vodio Milutin Mrkonjić. Očekujem da se premijer Dačić i prvi potpredsednik Vučić dogovore oko tog rešenja", rekao je za "Večernje novosti" Ilić, najbliži koalicioni partner SNS. 

I pozicija Jovana Krkobabića, potpredsednika Vlade i ministra za rad i socijalnu politiku, ostaće nepoljuljana posle rekonstrukcije. Funkcioneri PUPS, ali i najbliži Krkobabićevi saradnici u ministarstvu tvrde da njegova uloga nijednog trenutka nije bila dovedena u pitanje. 

"Podržaćemo odluku većih koalicionih partnera SNS i SPS o promenama u Vladi. Niko od koalicionih partnera nije tražio smenu Jovana Krkobabića, čiji je rad uvek bio pozitivno ocenjen", kaže za "Novosti" Momo Čolaković, poslanik PUPS. 

Ni predsednik SDA i ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin ne pribojava se da će biti „prekobrojan“. On čak traži i da mu se pojačaju nadležnosti: 

"Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, na čijem sam čelu, u rekonstruisanoj Vladi treba da bude uzdignuta na nivo ministarstva. Kancelarija je u dosadašnjem radu podigla nivo i dostojanstvo Vlade". 

Lider JS Dragan Marković Palma, koji je takođe jedan od lidera vladajućeg bloka, kaže za "Novosti" da ga ne interesuje ministarska funkcija.

Izvor: B92/Blic, Večernje novosti
Foto: B92/Tanjug, arhiv
Zvanično je kraj
22. Mart 2023. godine
Arhiva vesti